VUČE NA PROLEĆE: Prognoza za sledećih mesec dana će vas obradovati, ali još uvek ne sklanjajte ČIZME I KAPUTE!

Autor:

Vesti

21.02.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je skoriji kraj zime, i da nam uskoro dolazi proleće.

RepublikaFoto: Photo by OC Gonzalez on Unsplash

- Vuče na proleće - kaže meterolog Đorđe Đurić.

Po njemu, ledeni talas, sa temperaturama u debelom minusu, koji je konačno iza nas, predstavlja (zvanični) kraj zime.

Mnogi su već počeli da se pitaju da li je vreme da polako ostavljaju zimsku garderobu u ormane ili nas čeka još jedan nalet zime.

Bojazan bude slike iz Amerike, na kojima su prikazane posledice strašnih zimskih oluja koje su se, neočekivano, spustile sve do Meksičkog zaliva.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

Imajući u vidu da se i sneg u prošlom ledenom talasu spustio sve do Atine, mnogi se pitaju da li se tako nešto može desiti i nama u drugoj polovini februara i martu i da li treba da sačekaju s letnjom garderobom.

Vuče na proleće

- Sutra nas čeka prolazna kiša, a onda, do kraja meseca, nema zime. Sve vuče na proleće i temperature će biti više od proseka za ovo doba godine za pet do čak deset stepeni. U proseku je između pet i devet stepeni u februaru, a sada ćemo imati od 10 do 15 - kaže Đurić.

On je obradovao sugrađane tvrdnjom da će, lokalno doduše, temperature biti i više.

- Lokalno možemo očekivati i temperature od dvadeset stepeni. Jutra će, doduše, biti hladna i maglovita, ali će dani biti topliji od proseka.

Mart, mesec zahlađenja

On ipak upozorava da nas krajem meseca najverovatnije čeka zahlađenje.

- Snega ne bi trebalo da bude u ravnici, ali ima uslova za ledenu kišu. Jedini izuzetak je Negotinska krajina, koja je poslovično hladnija od ostatka Srbije.

Osvrnuo se i na pojavu snega u martu, kako nam se desilo prošle godine.

- Sa prvim danom marta počinje klimatsko proleće, ali mart je generalno mesec iznenađenja. Nekad u martu ima više snega no u januaru. Prošle godine je sneg pao 20. marta.

Zvanična prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda

Sa Đurićevom se slaže prognoza Republičkog hidrometerološkog zavoda od 16. 2 do 15. 3. 2021. godine.

Temperature će biti stabilne, bez ekstremnih padova temperature, a prolazno zahlađenje, kratkog daha, doći će krajem februara i početkom marta.

U Beogradu će jutra biti hladna, ali će temperatura preko dana biti iznad proseka. Kiša, pa čak i sneg, mogući su tek krajem ovog meseca i početkom marta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading