KOLUBARSKA BITKA: Lekcija iz borbe, hrabrosti i vere

Autor:

Vesti

16.11.2017

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je 16. novembra 1914. započela bitku koja je po veštini komandovanja i postignutim rezultatima proglašena za najsvetliju u istoriji ratovanja i zbog koje nam se ceo svet i danas klanja.

RepublikaFoto: wikimedia.org
Živojin Mišić

Kolubarska bitka vođena je u najtežim uslovima, sa brojčano dvostruko jačim neprijateljem, ali to srpsku vojsku nije sprečilo da do nogu potuče Austrougarsku i reši rat u svoju korist.

Ono što je za Francuze bila Marna, za nas je bila Kolubara, kaže istoričar Božidar Kljajević.

- Austrougarska je prethodno izgubila Cersku bitku i rešeno je da nas sravne sa zemljom. Srbiji je pretio potpuni slom jer je srpska vojska već oslabljena operacijama koje su prethodile Kolubarskoj bici teško odolevala neprijatelju. Vojnici su bili iscrpljeni, a municija maltene potrošena. Ipak, iskusna ruka Živojina Mišića, koji je na poziv vojvode Putnika odmenio ranjenog komandanta Prve armije Petra Bojovića, odvela je vojsku do pobede - priča Kljajević.

U BORBU IZ PENZIJE

Zanimljivo je da je Mišić na bojno polje stigao pravo iz penzije. Leta te godine je ražalovan. Ipak, prema rečima istoričara, baš zbog tih godina iskustva znao je da vojsku treba da povuče preko Kolubare, njiva i livada i popne je u planine Suvobora i Maljena. Bez obzira na Putnikove primedbe, ostao je dosledan onome što je zamislio. Kako je to Dobrica Ćosić opisao u romanu "Vreme smrti", hteo je da odmori vojsku makar tri dana, da se ugreju, pojedu nešto toplo, povrate snagu i pripreme za kontraudar. O takvom potezu i danas se uči na svim vojnim akademijama sveta.

RepublikaFoto: wikimedia.org/flickr
Kolubarska bitka

POTCENILI NAS

- S druge strane, austrugarsku vojsku koja je krenula za njima iskusno je uvalio u njive i blato i zaglibio im topove. Znao je da artiljerija na takvom terenu ne može da se kreće i ona je bila maltene neutralisana. Austrougari su tada mislili da je srpska vojska rastrojena, da će je pobediti na brzinu. A onda Mišić okreće vojsku na drugu stranu. Krenula je prva armija, priključile se ostale. Silovitim jurišima probijali su austrougarske linije odbrane. Austrougari nisu očekivali takav kontraudar. Posebno je u operaciji pokazana hrabrost 1.300 kaplara, Đački bataljon, koji su većinom izginuli - napominje istoričar.

Neumoljivo su napredovali sve dok nisu ušli u Beograd 15. decembra. Razbijena Poćorekova vojska pobegla je preko Drine, Save i Dunava. Posle toga je smenjen, a Mišić je unapređen u čin vojvode. Za Kolubarsku bitku veže se i verovanje da je promenila tok istorije jer je Italija ušla u rat na strani Srbije i saveznika, a Bugarska je odložila ulazak u rat na strani neprijatelja.

SUVOBORSKA BITKA U BROJKAMA
16. novembra 1914. počela ofanziva
32 dana i noći trajala Kolubarska bitka
150 kilometara bio dug front
150.000 srpskih vojnika učestvovalo u bici
22.000 Srba poginulo
91.000 naših boraca ranjeno
19.000 zarobljenih Srba

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading