TREĆA GIMNAZIJA RASADNIK KORONE: U elitnoj beogradskoj školi oboleo veliki broj učenika!

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

19.02.2021

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korona se širi s beogradskih žurki, ali, kako saznaje Srpski telegraf, i iz pojedinih srednjih škola. Prema pouzdanim informacijama našeg lista, u Trećoj beogradskoj gimnaziji veliki broj učenika, pre svega, prvog razreda oboleo je od KOVID-19.

RepublikaFoto: instagram.com

Kako nam je juče javila majka jednog učenika, čak sedmoro đaka u odeljenju njenog deteta ima koronavirus.

- Dete mi je došlo izbezumljeno iz škole. Nastavnica im je na prvom času saopštila da nekoliko drugara ima koronu i da treba da se pripaze. Ne znam tačno šta znači to da se pripaze - priča naša sagovornica.

NIKO DA SE OGLASI

Kako kaže, roditelje niko ni o čemu nije obavestio.

- Mislim da je osnovni red bio da nam kažu da je dosta dece zaraženo i da odmah pređu na onlajn nastavu u potpunosti. Ovako, ispada kao da nikog nije briga. Odnosno, ne da ispada nego je zaista tako - kaže naša čitateljka.

Srpski telegraf saznao je da ukupno ima dvadesetak zaraženih srednjoškolaca u Trećoj beogradskoj gimnaziji. Iako se, kako navode naši izvori, o tome priča već nekoliko dana, direktorka nije našla za shodno da bilo koga upozori.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Đerlek: Stiže vreme naplate

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se narednih dana očekuje povećanje broja obolelih od koronavirusa, pa je izdat nalog da se u KOVID bolnicama u Batajnici i Kruševcu povećaju kapaciteti.

- Puna skijališta, ali i žurke koje su organizovane prethodnih dana sigurno će doći na naplatu - istakao je Đerlek.

On je rekao da je pogoršanje situacije evidentno iako se ne očekuje scenario iz decembra, kada je u bolnicama bilo više od 9.000 ljudi.

Đerlek je istakao da su se građani previše opustili, posebno zbog masovne vakcinacije, koja je u toku, a zaboravljaju da se na imunitet, i pored vakcine, čeka oko 40 dana, a da prva doza ne znači da je neko odmah zaštićen.

- Mi šaljemo decu u školu i strepimo da li će se iz nje vratiti zaražena i inficirati ukućane. Mnogi od roditelja imaju majke i očeve koji su u poznim godinama i za koje bi koronavirus mogao da bude koban. Neshvatljivo mi je da se neko na ovakav način poigrava životima drugih ljudi - govori za naš list majka jednog učenika Treće gimnazije.

NEMUŠT ODGOVOR

Na pitanja koja je Srpski telegraf poslao gimnaziji stigao nam je sledeći odgovor koji je potpisala Milena Despotović, profesorka ove škole:

Sve više na respiratoru

zaraženo 2.561

(94 više nego dan ranije)

testirano 13.416

(353 više nego dan ranije)

umrlo 15

ukupno umrlo 4.292

na respiratoru 148

(šestoro više nego dan ranije)

hospitalizovano 3.472

(21 više nego dan ranije)

- U Trećoj beogradskoj gimnaziji od 20. januara 2021, kada je počelo drugo polugodište, ima 13 učenika prvog razreda zaraženih koronavirusom. Odmah po saznanju o tome obavešten je Gradski zavod za javno zdravlje Beograda, preciznije epidemiolog Maja Vračarić, što je i svakodnevna obaveza ustanove. Postupalo se u skladu s propisanim epidemiološkim merama.

Inače, prema informacijama našeg lista, veći broj đaka zaražen je tokom boravka u planinskim centrima. Naime, u danima kada se odvija onlajn nastava mnoge porodice su s decom išle na skijanje jer se onlajn nastava može pratiti i tamo, a onda su se deca s planina vraćala zaražena.

RepublikaFoto: instagram.com

Olga vodi školu

Na čelu Treće beogradske gimnazije od 2019. jeste Olga Čokaš. O njoj su mediji pisali, pominjući njeno imovinsko stanje, odnosno dva stana na luksuznim lokacijama i luksuzni automobil. Prozivana je i za neadekvatno obraćanje u javnosti i oblačenje.

Hapšenje u Novom Pazaru

Policija u Novom Pazaru u saradnji s Komunalnom inspekcijom uhapsila je N. N. (37) iz tog mesta zbog postojanja osnova sumnje da je, kao odgovorno lice jednog ugostiteljskog objekta, organizovao okupljanje na kojem je bilo prisutno oko 150 gostiju.

Kako je saopštila Policijska uprava Novi Pazar, sumnja se da je osumnjičeni izvršio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Darija: Vakcinisani mogu da šire zarazu

Osobe koje su primile dve doze vakcine i razvile imuni odgovor u kontaktu s virusom korona neće se razboleti, ali mogu da prenose virus, izjavila je juče epidemiolog i član kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. Ona je navela da je zbog toga važno da se nosi maska i posle vakcinacije da bi zaštitili druge.

- Osoba koja je vakcinisana i ima antitela u kontaktu s virusom korona neće se razboleti ili neće imati klinički manifestnu formu bolesti. Izvesno je da će u respiratornom traktu, nosu, ustima, određeno vreme nakon infekcije da nosi virus. Ona se neće razboleti, ali može da prenosi virus. Nošenje maski zbog okoline i te kako ima smisla - navela je Darija Kisić Tepavčević.

Kako je istakla Kisićeva, koja je i ministarka rada, Srbija ima razlog za optimizam jer vakcinacija ide dobro.

- Mi imamo razlog za optimizam, idemo u dobrom pravcu, ali ne smemo da se opuštamo. Do sada smo se samo sklanjali, nosili masku, sada imamo priliku da nešto aktivno uradimo, da krenemo u protivnapad s vakcinom - navela je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading