OTKRIVAMO! OVAKO ĆEMO MOĆI NA MORE: Evo kako će koja zemlja tretirati naše turiste!

Autor:

Vesti

17.02.2021

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine moći ćemo na letovanje, ali će se uslovi za ulazak razlikovati od zemlje do zemlje. Kako saznaje Srpski telegraf, naši zvaničnici, uključujući i Nacionalnu asocijaciju turističkih agencija Srbije (Juta), pregovaraju sa vlastima nekoliko država oko režima koji će važiti tokom letnje sezone.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Mada zvaničnih informacija nema i niko nije spreman da prognozira ishod razgovora koji su u toku, posebno zato što prete novi sojevi koronavirusa, izvori našeg lista iz turističkog sektora objašnjavaju da se već nazire kako će koja zemlja tretirati naše turiste.

Srpski telegraf prenosi saznanja do kojih smo došli od pomenutih sagovornika.

GRČKA

S obzirom na to da najveći broj naših ljudi letuje u ovoj zemlji, posebno je važno kako ćemo u nju ulaziti. Trenutno, najizglednije je da će svi koji su vakcinisani moći da pređu grčku granicu bez ikakvih dodatnih uslova. Dovoljno će biti da poseduju sertifikat o vakcinaciji, čija će forma do leta biti dogovorena.

 

- To će biti urađeno otprilike po modelu koji su dogovorili Grčka i Izrael u sporazumu potpisanom pre nekoliko dana. Taj dokument predviđa da Izraelci koji imaju dokaz o vakcinaciji protiv KOVID-19 mogu nesmetano da uđu u Grčku. Iz Atine najavljuju da će slične sporazume ponuditi i drugim zemljama koje su odmakle u vakcinisanju, a Srbija to svakako jeste - objašnjava sagovornik našeg lista i ističe da će turisti svakako da imaju posebnu potvrdu o vakcinisanju, na papiru ili elektronsku, što znači da potvrde koje se sada dobijaju posle vakcine neće moći da posluže u tu svrhu.

S druge strane, oni koji nisu vakcinisani najverovatnije će morati da imaju negativan test, ne stariji od 48 sati ili 72 sata. "Juta" se, preko Ministarstva turizma, na čijem je čelu Tatjana Matić, zalaže da ti testovi budu antigenski, koji su znatno jeftiniji od PCR.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar Seničić

Najteže u Španiju, Italiju, Portugal

Aleksandar Seničić iz "Jute" kao trenutno najproblematičnije destinacije, kada je reč o uslovima putovanja, navodi Italiju, Španiju i Portugal.

- Kako stvari sada stoje, sasvim izvesno je da s njima nećemo moći da napravimo dogovore kakvi se očekuju s drugim zemljama. Razlog je što je u njima najavljen lokdaun do maja, što znatno otežava i odlaže dogovaranje s njima - objašnjava Seničić.

TURSKA

Iz Turske ima najava da za ulazak u tu zemlju neće biti potreban nikakav uslov, pa ni negativan test.

EGIPAT

Najavljuju da neće menjati uslove i da će za ulazak i dalje biti dovoljan PCR test. Ipak, postoji mogućnost da u najskorije vreme bude doneta odluka da oni koji su primili revakcinu 15 i više dana pre putovanja mogu sa potvrdom o tome da uđu u Egipat.

CRNA GORA

Prema svim dosadašnjim najavama, granica se neće zatvarati, za razliku od prošle godine. Ipak, ukoliko se do leta ne popravi epidemiološka situacija u toj državi, PCR test ili potvrda o vakcinaciji mogli bi biti neophodan uslov za prelazak granice.

Rusi: Godinu dana za novu vakcinu

Potrebno je najmanje godinu dana da se razvije nova vakcina protiv koronavirusa u slučaju da postojeće više ne budu efikasne zbog njegovih mutacija, izjavio je Aleksandar Butenko, predstavnik Instituta "Gamaleja", u kom je razvijena vakcina sputnjik-V.

- Očigledno je da postoje tehnološke mogućnosti nove vakcine protiv novih mutacija KOVID-19. Ako govorimo o postojećim vakcinama, razvoj po staroj tehnologiji može potrajati OD dva do tri meseca, a zatim će uslediti laboratorijski testovi i klinički testovi - objasnio je Butenko.

On je, pozivajući se na svog kolegu Aleksandra Gincburga, dodao da je razvoj vakcine na već postojećoj platformi, na primer, sputnjiku, prilično brz proces, ali da će ostatak potrajati dugo, ne manje od godinu dana, kako je naveo.

ALBANIJA

U ovu zemlju trebalo bi da ulazimo bez ikakvih uslova.

BUGARSKA

I za Bugarsku bi, prema najavama, trebalo da važi režim slobodnog ulaza, ukoliko se do leta nešto ne promeni.

HRVATSKA

Zasad nema razgovora sa zvaničnicima u toj zemlji. PCR test će svakako biti obavezan za ulazak, ostaje da se vidi da li će Hrvati omogućiti vakcinisanima da prelaze granicu bez testiranja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading