(VIDEO) OKORELI AMERIČKI NEONACISTA OD MARTA ŽIVI U SRBIJI: Rundo je osnovao firmu i pravi video snimke po našoj zemlji! Da li pokušava da ovde oformi novu BAZU?

Autor: bellingcat.com, Republika

Vesti

13.02.2021

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neonacista i osnivač zloglasnog ekstremnog desničarskog pokreta “Rise Above Movement” (RAM), Robert Rundo, koji od marta živi u Beogradu, uspeo je da za nepunih trideset godina svoju biografiju napuni nasiljem, brutalnim napadima, a trenutno u Americi pokušavaju da ga privedu pravdi zbog surovih napada na neistomišljenike koji se protive fašizmu.

RepublikaFoto: Printscreen
Robert Rundo

Da je Rundo u Srbiji objavila je američka istraživačka mreža “Bellingcat”, koja je otkrila da se ovaj "supremacista" iz Kvinsa u Njujorku, građevinski radnik i bivši robijaš, nedavno hvalio video snimkom ispred zida sa nacionalističkim grafitima u beogradskom naselju Karaburma. Na snimku poručuje i da je došao “da očisti taj deo grada”.

- Evo nas u Beogradu, znate, čistimo kraj - rekao je Rundo, pokazujući na grafite koji se nalaze iza njega dok pokazuje na ono što iza sebe naziva “prelepim umetničkim delima meštana“, a koje su ranije preuređivali lokalni antifašistički aktivisti.

U Beograd je, kako piše “Bellingcat” stigao sa putešestvija Ukrajinom, Mađarskom, Bugarskom, a očigledno je da u srpskoj prestonici pokušava da napravi bazu!

Nije samo na Karaburmi ovekovečio svoje aktivnosti, snimao se za svoj Jutjub kanal u kafiću u Knez Mihailovoj ulici, pozirao isred jezera Perućac... U međuvremenu je u Beogradu otvorio i firmu kojom promoviše svoj brend, a to mu omogućava i da dobije priveremeni boravak u Srbiji na godinu dana.

Rundo redovno izbacuje videe na platformi Jutjub u kojima iznosi svoje "misli uz čaj"!

U julu 2020. Rundo se pojavio u jutjub video zapisu na događaju koji je organizovala srpska nacionalistička organizacija pod nazivom Fondacija Junak („Fondacija heroja“). Video, postavljen na Rundovom jutjub kanalu 7. jula 2020. godine, takođe prikazuje razvijan natpis „Free RAM“, pozivajući se na Rundove RAM-ove kolege koji ostaju u pritvoru.

Rundo se čak pojavio u lokalnoj srpskoj TV emisiji događaja Fondacije Junak, dajući mu ime „Roman“.

U avgustu se Rundo takođe pojavio u srpskom rep spotu!

U poslednje vreme, međutim, Rundo je uglavnom bio suzdržan da otvoreno otkrije svoju lokaciju, uprkos svom najnovijem video snimku. U gore pomenutom neonacističkom podkastu iz septembra 2020. godine, Rundo je čak izjavio da je napustio Srbiju.

Ali ima dovoljno nagoveštaja iz Rundoovih društvenih medija i njegovih prijatelja i kolega koji su, čak i pre Rundovog najnovijeg video snimka, jasno stavili do znanja da je još uvek u zemlji ili je otišao ili se vratio. Štaviše, ovi nagoveštaji su poučno sredstvo za one koji žele da pripaze na postupke krajnje desničarskih figura: čak i kada oni i njihovi prijatelji pokušavaju da ne odaju tačnu lokaciju, često na putu otkriju dovoljno tragova da jasno je gde su.

U video snimku objavljenom 1. oktobra, Rundo se pojavljuje na jezeru sa planinama, brdima i stenskim formacijama u pozadini.

Zahvaljujući jedinstvenoj prirodi stenskih formacija, "Bellingcat" je uspeo da locira mesto snimanja video zapisa: jezero Perućac, Srbija, duž granice države sa Bosnom i Hercegovinom i popularno mesto za odmor.

28. oktobra, Rundo je na svom Telegram kanalu objavio fotografiju krajnje desne nalepnice na autobuskoj stanici. Istraživanje otvorenog koda na ovoj fotografiji, međutim, zahtevalo je malo sreće. Autor ovog članka prepoznao je neke fizičke osobine na slici, posebno betonske žardinjere vidljive u sredini ulice, i otišao je i potvrdio lokaciju lično 29. oktobra. Ista nalepnica koju je Rundo snimio dan ranije bila je vidljiva.

RepublikaFoto: Printscreen
Robert Rundo

Luka Karadžuleski, 19-godišnji beogradski videograf, fotograf i veb dizajner, objavio je 30. oktobra javnu Instagram priču (video koji se briše nakon 24 sata) na kojoj se vidi kako je Roberta Runda intervjuisala nepoznata TV ekipa. Karadžuleski navodi „V2R“, zvanično kratko ime kompanije Rundo, kao klijenta na svojoj ličnoj veb stranici i naveden je kao tvorac videa Fondacija Junak od jula 2020. godine.

U pozadini video snimka, pri kraju, u daljini se na zgradi vide reči „Smurfit Kappa“. Smurfit Kappa je evropski proizvođač papira čija je beogradska fabrika na obali Dunava.

Zahvaljujući tome, "Bellingcat" nije mogao samo da geolocira mesto video zapisa na obližnjem mestu duž Dunava, već je mogao da ga poseti lično, potvrđujući ne samo da je ovo zaista mesto video snimka, već i locirano prisustvo grafita „Free RAM“ koji se nekoliko meseci pojavljivao na RAM društvenim mrežama.

Ali Rundo je uradio više od pukog snimanja video snimaka i pokazivanja grafita u Srbiji. Javne evidencije pokazuju da je Rundo u Srbiji osnovao kompaniju - „Vill2Rise“, ime svog krajnje desničarskog modnog brenda. A to bi mogla biti samo karta koja je Rundu potrebna za prebivanje u Srbiji.

Javno dostupni zapisi na veb lokaciji srpskog poslovnog registra pokazuju da je Rundo osnovao društvo sa ograničenom odgovornošću (D.O.O.; „Društvo sa ograničenom odgovornošću“ na srpskom) 23. jula 2020. pod nazivom „Vill2Rise doo Beograd-Palilula“. Inače, Rundo je osnovao kompaniju sa istim imenom na Floridi u oktobru 2020. godine.

MASKA LOBANJE KAO ZAŠTITNI ZNAK: Specijalizovani za napade na demontrante koji se protive njihovoj ideologiji

Rundo je do 2017. godine bio član mnogih bandi, a 2009. godine je osuđen na godinu i osam meseci zatvora jer nožem napao trinaestogodišnjeg člana protivničke bande. Nakon odslužene zatvorske kazne, preselio se iz Njujorka u Kaliforniju, gde je pre tri godine osnovao ovaj zloglasni pokret. Nije dugo trebalo da se pročuje za njih, članovi RAM-a uglavnom su, kako je pisao “Gardijan”, MMA borci, a plasirali su se i u brutalni “vodeći MMA klub ultradesničara“.

Trenirali su razne borbene sportove, i to sa jasnom namerom, da ih kasnije koriste tokom uličnih borbi i sukoba sa, recimo, pripadnicima "Antife" u Šarlotsvilu u Kaliforniji.

Noseći masku lobanje, članovi RAM-a specijalizovali su se za napad na demonstrante koji se protive njihovoj ideologiji. Rundoov pokret sarađuje i neonacističkom američkom bandom skinhedsa “Hammerskinsom”, sa kojom organizuje zajedničke obuke članova.

Trojica članova RAM zatvoreni su zbog nasilja na skupu “Ujedinite desnicu”, u avgustu 2017. godinje. Dvojica su još uvek u zatvoru. Zbog sličnog nasilja vođen je poseban slučaj i protiv Rundoa, ali je obustavljen u junu 2019. godine, uz objašnjenje da je “savezni akt po kome se teretio bio preširok”. Ovaj neonacista je od tada slobodan čovek iako savezni advokati pokušavaju da ospore ovaj ishod, a prvostepeno saslušanje tim povodom održano je ove nedelje. Presuda, odluka o tome da li će Rundo dočekati novo suđenje, ne očekuje se još nedeljama ili mesecima.

Dokumentarni film o brutalnim napadima njegove bande

Američkoj javnosti Rundo je postao poznat nakon pisanja tamošnjih medija o brutalnim napadima koje je počinila njegova banda. O njima je snimljen i dokumentarni film, a američki novinar Ali Vinston je pre samo mesec dana objavio i profil Runda, u kojem je otkrio da je zbog lošeg publiciteta izgubio posao, i da ga je tadašnja verenica napustila posle ultimatuma “ja ili RAM”.

- Karijera Roberta Runda, gadna, gruba i kratka, studija je slučaja u opasnoj revoluciji američke militantnosti krajnje desnice - upozorio je ovaj američki novinar.

RepublikaFoto: Printscreen
Robert Rundo

Jer, u početku su se članovi RAM-a borili pesnicama protiv neistomišljenika, ali su vremenom postali sve brutalnij. Čak su počeli da treniraju i sa vatrenim oružjem i da praktikuju da tokom sukoba pucaju iz kola pre nego što se policija spusti na grupu.

- Ova opasna evolucija je ono što Rundoovu karijeru čini tako poučnom studijom slučaja rastuće borbenosti među ekstremistima ekstremne desnice u SAD-u - napominje Vinston.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading