ZATVARAJU SE KAFANE? Krizni štab će zahtevati ZATEZANJE mera zbog britanskog soja korone!

Autor:

Vesti

12.02.2021

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako broj novozaraženih nastavi da raste, medicinski deo Kriznog štaba tražiće sledeće sedmice da se epidemiološke mere zategnu, saznaju "Novosti", a konkretan predlog biće da se privremeno potpuno zatvore ugostiteljski objekti, uključujući i one u hotelima.

RepublikaFoto: Kristina Ilić
Foto: Ilustracija

Iako, i sa porastom broja obolelih, imamo gotovo četiri puta manje pozitivnih na virus korona nego u najtežim danima ovog talasa, po proceni medicinskog dela Kriznog štaba epidemiološka situacija nije dobra, i "ide" ka pogoršanju. To je ocena na osnovu dva kriterijuma - porasta broja zaraženih, i onog još važnijeg - velikog broja hospitalizovanih.

U internoj komunikaciji članovi Kriznog štaba, prema saznanjima "Novosti", ovih dana najviše analiziraju puteve širenja zaraze, a zaključak je da su "žarišta" puni hoteli u zimskim centrima i ugostiteljski objekti generalno, koji uglavnom poštuju radno vreme, ali ne i protivepidemijske mere, naročito ne onu koja se odnosi na dozvoljeni broj osoba prema kvadraturi.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Mijomir Pelemiš

- Izričito smo rekli da ne dozvoljavamo da se u pretećoj epidemiološkoj situaciji bilo šta od mera popušta - kaže za "Novosti" profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba.

I dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba smatra da smo još daleko od praga koji bi sprečio širenje virusa kroz zajednicu, i da zasada nema uslova da se ublaže mere.

- Građani ne treba da se opuštaju, jer i u drugim gradovima može doći do scenarija kao u Vranju - kaže Janković.

- Ključno je da se spreče okupljanja tamo gde virusa ima mnogo, i okupljanja koja nisu neophodna.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Srđa Janković

Iako je plan bio da se nastavi sa isključivanjem bolnica iz kovid-sistema, sa gotovo 4.000 hospitalizovanih zbog kovida, za to je malo mogućnosti. Na sastanku direktora bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, prema saznanjima "Novosti", danas će se razgovarati o planu koja od bolnica koje su izašle iz kovid-režima da bude u najvećoj pripravnosti da se u njega vrati.

Očekivalo se da će postelje popunjene obolelima od kovida brže da se oslobađaju. Mi smo, recimo, 11. januara imali 2.099 novih slučajeva zaraze, i 5.602 hospitalizovanih, a 9. februara - 2.088 zaraženih i 3.810 hospitalizovanih. To je rezultat "tinjajuće" epidemije, koja sada preti da se ponovi razbukti, što zbog opuštanja na zimovanju ili posle vakcinacije, što zbog novog, "britanskog" soja virusa u cirkulaciji.

Da činjenica da imamo samo osam potvrđenih slučajeva "britanskog" soja, ne odslikava realnost, "Novostima" je juče potvrdilo više epidemiologa. Svi su uvereni da je ovaj virus mnogo prisutniji, ali da samo zbog laboratorijske procedure izolacije, za to nema više zvaničnih potvrda.

- Za sve koji se pridržavaju mera ništa ne znači koliko je slučajeva novog soja registrovano, ali je problem kod njega što se mnogo brže prenosi nego osnovni tipovi - kaže dr Janković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vojkan

12.02.2021 10:58

Bez kuće ne mogu da živim, a bez kafane mogu.

Živojin

12.02.2021 11:32

Bez kafane ne mogu da živim, a kod kuće ne mogu da se smirim.