NATO U TRI USPEŠNE ŽENE U NAUCI UVRSTIO I JEDNU SRPKINJU! Evo ko je ta dama!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.02.2021

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci, NATO je na svom sajtu predstavio tri mlade žene koje prave ogromne korake u inovacijama i tehnologiji, uz podršku NATO programa za mir i bezbednost, među kojima je i jedna dama iz Srbije - Željka Antić, istraživač na Institutu za nuklearne nauke Vinča.

RepublikaFoto: printskrin/.researchgate
Željka Antić

Antić se čitavog života bavila naukom, što ju je motivisalo i da završi doktorat iz hemije i hemijske tehnologije.

Kako se navodi, Antić ceni istraživanja, kontinuirano trenira svoj mozak kako bi bio logičniji i kako bi razmišljala jasnije i samim tim bila bolja u rešavanju problema.


- Kao naučnik smatram da je moj rad važan i da će imati direktan uticaj na ljude dugoročno. Karijera u nauci otvara mogućnost za rešavanje globalnih izazova povezanim sa zdravljem, bebzbednošću, klimatskim promenama, održivom energijom i hranom - istakla je ona.

Iako, kako je navela, više žena nego muškaraca u Srbiji prati karijeru u naučnim instraživanjima, veruje da mlade devojke i žene treba da izaberu svoju profesiju bez predrasuda.

Kaže i da ona o ovoj temi želi da razgovara sa svojom 11-ogodišnjom ćerkom i njenim prijateljima i tako da ih podstakne da prate svoja interesovanja u karijeri.

- Moj savet svim mladim ljudima koji se interesuju za naučnu karijeru, a posebno mladim devojkama i ženama, je da im je takva karijera nadohvat ruke - istakla je Antić.

Inače, ona učestvuje u višegodišnjem projektu NATO programa za mir i bezbednost čiji je cilj razvoj nove tehnologije za otkrivanje i prepoznavanje eksploziva na velikim podrškama, a takođe u istom projektu učestvuju istraživački timovi iz Velike Britanije i SAD.

Pored Antić, NATO je na svom sajtu predstavio i docenta na Univerzitetu Hamad Kalifa u Kataru Marva Karage, kao i Oleseu Caftanovu koja je mladi istraživač iz Moldavije, a trenutno radi na doktoratu na Institutu za matematiku i računarstvu "Vladimir Adrunačievici" u Kišinjevu.

 
Generalna skupština OUN je 2015. ustanovila ovaj Međunarodni dan žena i mladih devojka koji se održava svakog 11. februara kako bi se prepoznala ključna uloga žene i devojke koju imaju u nauci i tehnologiji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading