ŠOK ISKAZ SUVLASNICE KLINIKE U POLICIJI: Ucenjivani bogati klijenti Medigrupe! EVO KO JE KORISTIO PROCURELE PODATKE

Autor:

Vesti

08.02.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve direktorke Medigrupe pokušale su da ucenjuju poznate i bogate pacijente koji su se lečili na klinikama u sastavu te privatne zdravstvene ustanove, koristeći njihove zdravstvene podatke, koje su izvukle iz baze. One su, kako je u policiji potvrdila suvlasnica jedne od klinika, to učinile početkom 2018, nakon što su napustile Medigrupu.

Foto: ST/N. PANČIĆ/ST/V. LUKIĆ/Pritnscreen/TV Pink/
BRUKA I SRAMOTA: Dejan Pešić, prvi čovek Medigrupe i Marija Rabrenović, jedna od glavnih direktorki

Srpski telegraf došao je u posed šokantnog iskaza koji je tokom dvosatnog saslušanja u policiji, u svojstvu građanina, dala Joanu Batsijalu, suvlasnica klinike "Ioanna, specijalna bolnica Medigrupa", koja je doskora radila u sistemu Medigrupe. Ona je saslušana po zahtevu Tužilaštva za visokotehnološki kriminal nakon što je Srpski telegraf otkrio aferu decenije, odnosno činjenicu da su mnogobrojni kartoni pacijenata, sa najpoverljivijim ličnim i zdravstvenim podacima, iscurili iz ovog privatnog zdravstvenog sistema.

ŽRTVENI JARCI

Joanu Batsijalu i još jednu radnicu prijavili su iz Medigrupe, koja je deo poslovne imperije milijardera Džordža Soroša, pokušavajući da od njih naprave žrtvene jarce, iako je, primera radi, Joana gotovo tri godine ukazivala na ogromne propuste u čuvanju i zaštiti podataka pacijenata. Njeno svedočenje u policiji otvorilo je novu Pandorinu kutiju jer, po svemu sudeći, ne samo da su iscurili podaci pacijenata već su neki pacijenti i ucenjivani.

- Za dve godine poslala sam preko 1.600 mejlova da bih rukovodioce Medigrupe upozorila na velike propuste u bezbednosti podataka, finansija, kao i uslova rada, zbog fiktivnih radnih mesta. Početkom 2018. dve radnice sa rukovodećih radnih mesta su napustile "Medigrup SEE" i nakon toga su kontaktirale sa svim pacijentima za koje su znale da su imućniji i poznati, takođe su im i slale poruke, što je značilo da su odnele podatke o pacijentima - ispričala je Joana Batsijalu u policiji.

Šta je procurilo

- lični podaci pacijenata, uključujući i matične brojeve, adrese...

- sve posete ustanovama Medigrupe, s imenima lekara kod kojih su bili

- dijagnoze

- nalazi pregleda

- terapije i obavljeni zahvati

- istorijat ranijih bolesti i tegoba

Ona je naglasila i da je na to upozorila menadžment Medigrupe.

- Ja sam tražila, mejlovima i usmeno, više puta od direktora Dejana Pešića da podnesemo prijavu protiv te dve radnice i da ih tužimo jer može doći do zloupotrebe podataka klijenata "Medigrup SEE", a posebno sam se brinula za svoje klijente. Međutim, on je to olako shvatio i rekao mi da one nisu bitne i da ne možemo da gubimo vreme na njih dve i to je tako prošlo - stoji u zapisniku do kog je Srpski telegraf došao preko izvora u tužilaštvu.

 

GLUPI POKUŠAJI

Podsetimo, tokom saslušanja, kako se može videti i iz zapisnika, najveći deo vremena inspektori su Joanu ispitivali da li poznaje nekog iz Srpskog telegrafa, ima li kontakte s bilo kim iz našeg lista i slično. Na sva ta pitanja odgovorila je odrično.

- Umesto da istražuju kako su procurili podaci, oni se bave time kako je informacija o tome dospela do vašeg lista - objašnjava naš sagovornik od početka upućen u tok istrage.

Tužilaštvo na pogrešnom putu

Povodom pokušaja Medigrupe i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, na čijem je čelu Branko Stamenković, da ućutkaju naš list oglasilo se i Udruženje novinara Srbije (UNS), koje je ocenilo kao nedopustive pokušaje tužilaštva da istražuje novinarske izvore.

- Udruženje novinara Srbije poziva Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da u postupanju po krivičnoj prijavi za curenje podataka pacijenata iz Medigrupe ne istražuje ko je novinarima dostavio informacije i da zaštiti pravo izvora da komuniciraju s novinarima i pravo medija da objavljuju vesti o kršenju propisa - navode iz UNS.

Da ni Medigrupi ni tužilaštvu ne odgovara da se sazna istina, pokazuje i to što su, uprkos svim naporima da Joanu Batsijalu i još jednu ženu optuže da su one iznele podatke, morali da odustanu od bilo kakvog postupka protiv njih. Takođe, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal još nije dostavilo podatke iz istrage Kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji je pokrenuo postupak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stezeseobruc

08.02.2021 08:38

Ona fotkala i poslala. Polako, ali sigurno sve ce se dokazati i sve ce je stici ? radi na crno i mulja vec 30 godina u tudjoj zemlji.