NADAJU SE DA ĆE INTERESOVANJE ISTORIČARA PORASTI: Srbi iz Norveške organizovali video-konferenciju o Jasenovcu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.02.2021

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jasenovac je tema od velike važnosti, koja je decenijama ostala nepoznata međunarodnoj javnosti, ukazuje Savez srpskih udruženja iz Norveške, koji je organizovao prvu međunarodnu video-konferenciju o koncentracionom logoru iz Drugog svetskog rata.

Jasenovac

U saopštenju Saveza, koji broj devet volonterskih srpskih društava u Norveškoj, navodi se da je ta organizacija godinama unazad ''svedok čuvanja'' uspomene na srpske i jugoslovneske žrtve nacističkih logora sa severa Norveške.

"Delimično inspirisani negovanjem kulture sećanja u Norveškoj, a delom neumornim radom dokumentarnog režisera, pesnika i istraživača Jasenovca iz Republike Srpske, Sime Brdara, rodila se želja da povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, obeležimo i pomenemo sve žrtve stradale u Jasenovcu", ističu u Savezu.

Izražavaju nadu da će interesovanje istoričara za tu temu porasti i da će se srpska društva i udruženja širom sveta baviti kulturom sećanja na žrtve ozloglašenpg koncentracionog logora ''Jasenovac''.

Dodaju da su od Holokaust centra iz Osla dobili obećanje da će pokušati da im svojim savetima pomognu u organizovanju sledeće konferencije.

"Njihovo iskustvo sa ovom temom je neizmerljivo i nezamenljivo, i mi smo im već unapred zahvalni na pokazanoj dobroj volji", stoji u saopštenju.

U Savezu se nadaju i osnivanju fonda koji bi se bavio negovanjem kulture sećanja na nastradale.

Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali norveški istoričar Knut Fluvik Turesen, izraelski istoričar Gideon Grajf i litvanska glumica i pozorišna rediteljka Karina Ćešujko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bara

06.02.2021 16:38

Toliko su na tla naneli braca Hrvati da im mi nebismo smeli nikad da im oprostimo i zaboravimo,nikad.