HEROJA SA KOŠARA NEMA KO DA OŽALI: Danas sahrana vojnika poginulog 1999. godine

Autor: M. JOVANOVIĆ - T. BUJIŠIĆ

Vesti

05.02.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zoran Veselić (1972-1999), jedan od heroja sa Košara, biće sahranjen danas, čitave 22 godine posle pogibije, u rodnom Laćarku pored Sremske Mitrovice. Njegovo telo je u sredu u Prištini preuzeo predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, a vojnika će sahraniti ujak Stevan Petrović jer su Zoranovi roditelji u međuvremenu pomrli.

RepublikaFoto: Printscreen
Zoran Veselić (1972-1999)

- Veselić je junački poginuo 19. maja zajedno sa još dva saborca na lokaciji Maja glava, a identifikovan je tek u novembru prošle godine. Ovo je bila prva primopredaja tela u Prištini posle septembra 2019, kada smo preuzeli posmrtne ostatke sedam osoba ubijenih u bunkeru u Đakovici - rekao je Odalović za Srpski telegraf.

TRAŽI SE JOŠ ŠEST TELA

Zoran je bio dobrovoljac koji se nijednog trenutka nije dvoumio kada je otadžbina pozvala u odbranu od agresora. Rođen 12. februara 1972, imao je tek nešto više od 27 godina kada je kao pripadnik regularnih jedinica Vojske Jugoslavije upućen u pakao Košara da zaustavi ofanzivu šiptarskih terorista i albanske vojske, potpomognutih plaćenicima, ali i specijalcima iz redova NATO snaga.

- Prvi put je naša komisija s kolegama iz međunarodne misije na Maju glavu otišla 2010, kada smo dobili približnu lokaciju mesta pogibije. Tada je sve bilo minirano, a teren je bio zasejan i kasetnim bombama, pa je pretraga bila nemoguća. Deminiranje je završeno tek nekoliko godina kasnije, telo je izvučeno, ali se isprečio problem identifikacije, koja je rađena izuzetno sporo, preko DNK analize. Onda je došla epidemija koronavirusa, tako da međunarodna komisija praktično nije radila - objašnjava Odalović za naš list.

Dodaje da Srbija traži tela još šest poginulih na Košarama i da će se tamo uputiti čim vreme dozvoli.

- Imamo pouzdane informacije o lokaciji, tako da je samo pitanje vremena kada ćemo ih pronaći - zaključuje predsednik naše komisije.

Bitka na Košarama

- ofanziva počela na Veliki petak 9. aprila, trajala do 10. juna 1999.

- cilj je bila kopnena invazija na SRJ i presecanje komunikacije Đakovica-Prizren

- poginulo 108 pripadnika Vojske Srbije

- zvanično poginulo 200 pripadnika OVK, nezvanično znatno više

JUNAČKA POGIBIJA

Zoranov ujak Stevan čeka da preuzme telo jer je ostao jedini iz porodice.

- Šta da vam kažem... Tuga i čemer... Otac je umro godinu dana posle njegove pogibije, a pre dve godine i majka. Nisu dočekali bar da sinu odu na grob. Zoran je bio neoženjen, nije ostavio ni potomstvo - kaže Petrović.

Komandant odbrane Košara pukovnik Ljubinko Đurković za Srpski telegraf kaže da se Veselić u svemu isticao.

- Svakodnevni napadi i odbrane zahtevali su da se sačuvaju zauzeti posedi i u tome je prednjačio. Poveo je jednu grupu mladića u protivnapad i tu je nastradao. Grupa je, naravno, pod jakim pritiskom neprijateljskih snaga bila primorana da se povuče na sigurnu poziciju, na samoj graničnoj liniji. On je ostao tu neizvučen do pre neku godinu, kada je, uz veliki trud i zalaganje Komisije za nestala lica, u saradnji s nama koji smo od početka učesnici, njegovo telo ekshumirano. Aktuelna politička situacija na Kosmetu je glavni problem za ekshumaciju i predavanje tela porodicama. Ali, konačno, nakon 22 godine spojeni su duša i telo našeg viteza sa Košara - zaključuje pukovnik.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Strašna sudbina porodice Šutaković

Komisija za nestale je u septembru pretprošle godine preuzela tela petočlane porodice Šutaković, oca Nedeljka (63), majke Darinke (58) i dece Aleksandra (17), Đorđa (15) i desetogodišnjeg Radovana, pobijenih 1999. godine u Đakovici. Sahranjeni su 10. septembra 2019. u Andrijevici.

Njihova tela su nađena u masovnoj grobnici kod takozvanog bunkera, a njihove kosti bile su pomešane sa životinjskim. Ispostavilo se da su na toj lokaciji sahranjeni Šutakovići i bračni par Petrović, a sumnjalo se da su njihovi organi povađeni i prodati.

- Stradanje porodice Šutaković je deo jedne mnogo šire slike koja nas direktno uvodi u najstrašniju priču krajem 20. i početkom 21. veka o uzimanju organa, kidnapovanju, Žutoj kući... Pobijeni su, dakle, od albanskih terorista i bačeni na najstrašnije mesto, na mesto koje podseća na pakao da ih tamo prekrije tama zemlje i tama zaborava - rekao je tada posle opela vladika Joanikije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading