Dr. Ašanin: U Kliničkom centru Srbije od početka pandemije lečeno oko 7.000 kovid pacijenata!

Autor:

Vesti

03.02.2021

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da se od početka epidemije u UKCS vodi borba na dva fronta, kovid i nekovid. U nekovid delu je od marta do danas lečeno više od 60.000 pacijenata, navodi Ašanin.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen

"Epidemija uticala na rad UKCS" On je rekao da je od početka epidemije oko 7.000 kovid pacijenata hospitalizovano u okviru sistema Kliničkog centra Srbije, a pregledano je više od 60.000 pacijenata.

Ističe da je trend epidemije bolji nego što je bio, ali dodaje da već danima "nije baš najbolji" broj pacijenata koji su u bolnicama, onih na respiratorima, ali i preminulih.

Prema njegovim rečima, u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike bude između 130 i 150 pregleda dnevno i između 89 i 90 hospitalizovanih.

U bolnici Batajnica trenutno je hospitalizovan 421 pacijent, od kojih je 57 na intenzivnoj nezi i 40 intubiranih, kaže Ašanin dodajući da je bolnica juče primila 48 novih pacijenata.

Trenutno je zaraženo oko 490 zdravstvenih radnika KCS, od kojih 139 lekara, i malo njih je hospitalizovano, navodi direktor UKCS.

RepublikaFoto: S.T./D.I.
Foto: Ilustracija

On kaže da je u UKCS formiran samostalni vakcinalni punkt i ukazuje da je do sada vakcinisano ko 2.500 zaposlenih i još oko 500 građana iz raznih medicinskih organizacija.

"Epidemija uticala na rad UKCS"

Kada je reč o nekovid delu UKCS, koji je jedina civilna ustanova koja se bavi nekovid pacijentima, bilo je oko 300.000 ambulantnih pregleda i oko 250.000 pregleda u Urgentnom centru od marta prošle godine do danas.

Lečeno je, ističe Ašanin, 60.000 kovid negativnih pacijenata.

- Jedna teška epidemija koja se pojavila je uticala na drugačiji pristup lečenju pacijenata uopšte. Morali smo da se organizujemo u mnogo pogleda, pulmologija po dva i po meseca dva puta ulazila i izlazila iz sistema. Pomagali smo svim kliničko-bolničkim centrima, naši anesteziolozi su radili i postavili sistem, morali smo da pomažemo i drugima u unutrašnjosti Srbije. Sve je to uticalo na naš rad - navodi direktor UKCS.

Ašanin je naveo da svaki peti čovek u Srbiji umire od malignih bolesti.

- Uložili smo dodatne napore za lečenje tih bolesnika, povećali rad u dnevnim bolnicama. Na iks nožu u 2019. obavljeno je 3.100 tretmana, a u 2020. godini 5.100 tretmana - istakao je Ašanin.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading