Poznati DOKTOR otkriva da KORONA može ostavite OZBILJNE POSLEDICE

Autor: Srbija Danas, Republika

Vesti

02.02.2021

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalista neurologije navodi da je sve više onih koji nakon preležane infekcije postaju dementni i epileptični.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto Ilustracija

U poslednje vreme sve je više pacijenata koji se nakon preležanog kovida-19 javljaju lekaru jer su gotovo izgubili pamćenje. Slabo se sećaju događaja pre nego što su dobili infekciju, a nakon što napuste kuću, ne znaju da se vrate.

Specijalista neurologije dr Boban Stepić navodi da to nisu stariji pacijenti, već oni mladi i srednjih godina. Prema njegovim rečima, neki od njih čak imaju i epileptične napade, a nikad ih pre preležane infekcije nisu imali.

Mentalno propadanje

Dr Stepić navodi da se demencija uglavnom javlja kod osoba starijih od 65 godina, međutim, njegovu ordinaciju posećuje i jedan 47-godišnji muškarac kod koga je nastupilo mentalno propadanje nakon što se izlečio od kovida.

– Moj pacijent je osetio simptome kovida-19 još u bolnici. Otpušten je jer se fizički oporavio od zaraze, ali mozak mu ne radi već četiri meseca. Prepoznaje članove porodice, ali nije sposoban da sam izađe na ulicu, drže ga za ruku kao malo dete. Prvi put se susrećem sa ovakvim slučajevima, da nakon jednog virusa osoba postane dementna – objašnjava on.

 

 

 

Ima istu dijagnozu

Dr Stepić napominje da je i jedan poznati lekar koji često gostuje na srpskim televizijama oboleo od demencije nakon kovida-19.

– Porodica mog kolege me pozvala i zabrinuto pitala šta se dešava s njim. Kažu, ode na TV, priča sasvim normalno, a kad dođe kući, ne seća se ni da je bio na televiziji. U pitanju je zaista neobjašnjiva posledica, verujte – kaže doktor.

Neurolog dr Stepić navodi da je u ovim slučajevima najverovatnije nastupila bolest malih krvnih sudova mozga, što može ostaviti trajne posledice.

– Još uvek ne postoje studije o tome. Ishod nema srećan kraj. Ali postoje i osobe koji imaju problema s višemesečnim pamćenjem, koncentracijom, orijentacijom, a takva stanja su većinom prolazna, iako nije isključeno da mogu ostati i trajna – naglašava dr Stepić.

Epi-napadi sve učestaliji nakon korone

Dr Stepić navodi da se i epilepsija pokazala kao česta posledica smrtonosne zaraze. On ističe da je njegov pacijent dobio ovaj moždani poremećaj samo nekoliko dana nakon što se zarazio koronom.

– U pitanju je neurološko oboljenje koje se ispoljava u vidu čestih napada. Moj pacijent ima 42 godine i, nažalost, već neko vreme bori se sa epilepsijom. Iako nema genetsku predispoziciju, nikad nije imao nijedan epileptični napad. Objašnjenje ne postoji ni za njega – ističe dr Stepić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading