FDU POKREĆE ISTRAGU O RADU SVOJE PROFESORKE GLUME: Mikina supruga pred otkazom?!

Autor:

Vesti

01.02.2021

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) pokreće istragu o sukobu interesa u slučaju svoje profesorke Biljane Mašić i njenog supruga Miroslava Mike Aleksića, uhapšenog zbog optužbi za silovanje i seksualno napastvovanje u njihovoj privatnoj školi glume "Stvar srca". Aleksićevoj ženi prete ozbiljne sankcije, pa i da leti sa FDU. Nije isključeno pokretanje i njene krivične odgovornosti.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Biljana Mašić

Mašićeva je redovan profesor FDU, ali s mužem i suvlasnik škole "Stvar srca". Tamo takođe predaje. Sumnja se da je ovaj bračni par razradio šemu držanja dece u šaci - selekcijom i upravljanjem njihovim obrazovanjem. Naime, mnogi Aleksićevi đaci posle te škole glume upisivali su FDU, i to u klasi Mašićeve.

- Svakako, FDU će pokrenuti procedure koje su usklađene sa Statutom FDU, Statutom i Etičkim kodeksom Univerziteta umetnosti, kao i pojedinačnim pravilnicima škole koji regulišu pojam sukoba interesa. U slučaju da se ustanove nepravilnosti u radu na bilo kom nivou, postupićemo u skladu s postojećim propisima i primeniti adekvatne sankcije - navedeno je u odgovoru Dekanata FDU našem listu.

 

 

 

Između ostalih, i Milena Radulović (25), glumica koja se prva odvažila da prijavi Aleksića za silovanje, studirala je FDU, baš u klasi Mašićeve, i diplomirala 2017. kao najbolja u generaciji, s prosekom 9,46. Da je profesorka Mašić poznavala buduće studente, ukazuje i fotografija objavljena u medijima, na kojoj je upravo ovaj bračni par s Milenom Radulović i ostalim polaznicima iz njene generacije u toj školi.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Mika Aleksić

- Polaznici i polaznice škole "Stvar srca" koji su pokazali potreban uspeh, rezultate i talenat na prijemnom ispitu upisivali su studije glume na FDU. Ne samo u klasi prof. Biljane Mašić, već i u klasama prof. dr Vladimira Jevtovića, prof. Gordane Marić, prof. Predraga Bajčetića, doc. Branislava Mićunovića, prof. Milenka Maričića, prof. Dragana Petrovića. To ukazuje na činjenicu da su samo i isključivo najbolji i najtalentovaniji upisivali studije glume - navedeno je još u odgovoru Dekanata i dodato da je sam proces prijemnog ispita takav da je nemoguć uticaj pojedinačnih nastavnika na rezultate rada komisije.

I Biljana bila Aleksićev đak

Biljana Mašić je takođe prošla školu glume kod Mike. U 16. godini je krenula u dramski studio pri Radio Beogradu, koji je tad počeo da vodi upravo Aleksić. FDU je upisala dve godine kasnije, 1983. Par su, bar zvanično, postali tokom njenih studija. Između njih je 13 godina razlike - on je rođen 1952, ona 1965.

Odlično je, ocenjuje generalni sekretar Saveta za monitoring i borbu protiv korupcije "Transparentnost" Mario Spasić, to što je FDU napokon progovorio o onome što se godinama događa.

- Mašićeva može da bude ne samo sankcionisana otkazom na FDU nego i ispitivanjem njene krivične odgovornosti u celom slučaju - objašnjava Spasić.

Od Biljane Mašić do zaključenja broja nismo uspeli da dobijemo komentar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading