"OZBILJNA UZBUNA U ORGANIZMU": Virusolog objasnio šta se dešava u telu nakon prve, a šta nakon druge doze VAKCINE protiv kovida!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.01.2021

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dug je put od prve doze vakcine do antitela i momenta kada je postignut neki zaštitni nivo imuniteta, gde se sa velikom verovatnoćom garantuje bezbednost i da nećete imati težu kliničku sliku bolesti, kaže virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo Milanko Šekler.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANČIĆ
Foto: Ilustracija

Šekler je tokom gostovanja u Beogradskoj hronici na RTS naveo da se nakon prve doze vakcine u organizmu javlja "uzbuna".

- Prvo se digne uzbuna, limfociti krenu na to mesto gde je aplicirana vakcina da obrađuju to što je ubrizgano, da obrađuju informacije koje se dobijaju, da vide šta je to što je strano u organizmu jer oni to prepoznaju kao nešto strano i opasno i imuni sistem počinje da odrađuje po fazama, korak po korak. Obrađuje taj antigen, šalje signale drugim ćelijama. Počinje proizvodnja antitela i mobilizacija limfocita koji se dižu, napadaju tog stranog igrača, to nešto što je tuđe u našem organizmu - objašnjava Šekler.

Dodaje da ceo proces počinje onog trenutka kad je vakcina aplicirana, a da se ozbiljnija količina antitela proizvodi sedmog dana od dobijanja prve doze vakcine.

- Ozbiljnija količina antitela već počinje da se proizvodi od sedmog dana, desetog dana to može i laboratorijski da se dokazuje. Nakon dve nedelje već kreće da raste eksponencijalno, i negde na tri nedelje dostiže neki zavidni nivo i baš tada se, u trećoj ili četvrtoj nedelji, u zavisnosti od vakcine, dodaje druga doza kako bismo dobili isti efekat kao za prvu, samo što sada krećemo sa nivoa koji je postignut, ali on nije dovoljan da bi bio zaštita, da može da garantuje da se čovek neće inficirati - objašnjava Šekler.

Dodaje da se aplikacijom nove količine antigena sada stvara drastična uzbuna u organizmu jer je njemu, kako kaže, sve već poznato i nivo antitela se drastično diže.

- Sve je već uhodano, organizam zna šta treba da proizvodi, već je sve informacije spremio i samo taj novi impuls, ta nova vakcina diže taj zaštitni imunitet i posle nekih, obično kažu, nedelju dana od druge doze, ja obično iz opreznosti kažem iz nekog ličnog iskustva ispitujući neke druge vakcine da to uvek bude ipak dve nedelje, možemo da kažemo da imamo već neki zaštitni nivo imuniteta gde vam se garantuje sa velikom verovatnoćom da ste vi sada bezbedni u smislu da ne možete da se inficirate sa nekom težom kliničkom slikom - navodi Šekler.

Na pitanje kako treba da se ponaša osoba koja je primila prvu dozu vakcine, navodi da treba da se ponaša kao i ranije, kao da nije primila vakcinu - da nosi masku, održava distancu.

- Znači, nema nikakvog razloga za opuštanje, sve dok ne primi drugu dozu vakcine i dok ne prođu još dve nedelhe, moraju da se pridržavaju apsolutno svih mera, kao da se ništa nije desilo. Tek nakon dve nedelje od druge doze imuni sistem je dostigao onaj nivo zaštite da vi možete da kažete: sad sam zaštićen, u smislu da se nećete teško razboleti. Vakcina ne može da vam garantuje da nećete uopšte da se razbolite, ona vam samo garantuje da je vaš život sada zaštićen i da ne možete da dobijete neki teži oblik i budete životno ugroženi - ističe Šekler.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading