Naučnici došli do novog otkrića: Manjak ovog VITAMINA uzrokuje težu kliničku sliku obolelih od Kovida-19

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Lifestyle

23.01.2021

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo istraživanje objavljeno u časopisu “Nejčur” pokazuje veliku podudarnost s geografskom širinom i naglim porastom broja novih slučajeva kovid-19 u većini evropskih zemalja tokom jeseni - ukazujući na vitamin D kao faktor koji doprinosi tome.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Foto: Ilustracija

Datum skoka broja slučajeva u zemlji odgovara vremenu kada njena dnevna doza sunčevog UV zračenja padne ispod 34 odsto od one na nultom stepenu geografske širine, prenosi Gardijan.

Nekoliko studija je već potkrepilo uticaj koncentracije vitamina D na težinu simptoma kovid-19. Međutim, upoređivanjem različitih populacija pacijenata, utvrđivanje da li je niska koncentracija vitamina D stvarni faktor u osnovi težine kovid-19 ili samo marker druge slabosti koja je primarni faktor težine može biti izazov.

Rezultati ukazuju da je niska koncentracija vitamina D faktor koji doprinosi ozbiljnosti kovid-19, što u kombinaciji sa prethodnim studijama pruža uverljiv niz dokaza, navodi Gardijan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading