I POSLE VAKCINE ŠIRIMO KORONU? Loše vesti nakon samita čelnika EU

Autor:

Vesti

22.01.2021

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko primi vakcinu, neće dobiti KOVID-19 ili će imati blagu formu bolesti, ali je sve izvesnije da će moći da širi koronavirus i zaražava druge. Mada svetski stručnjaci ne žele definitivno da se odrede, poruka Šarla Mišela, predsednika Evropskog saveta, nakon video-samita čelnika EU u četvrtak uveče nagoveštava da je odgovor na ovo pitanje pesimističan.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

- O sertifikatima o vakcinaciji kao putnom dokumentu ne može se razgovarati bez potvrđenih informacija o tome da li je vakcinisana osoba i dalje prenosnik virusa ili koliko traje efekat imunizacije - izjavio je Mišel, koji je i predsedavao sastankom.

JASNO UPOZORENJE

Time je, u stvari, govoreći na temu KOVID pasoša, o kojima se poslednjih dana puno pričalo unutar EU, otkrio drugu istinu vezanu za efekte vakcinisanja.

Možemo, svakako, pretpostaviti da Mišel ima informacije koje nama, običnim ljudima, nisu dostupne. Ipak, dosta se toga može zaključiti iz upozorenja koje je pre nekoliko dana objavio najpoznatiji nemački virusološki institut "Robert Koh".

 

 

 

- Još nije utvrđeno da li i u kojoj meri osobe koje su vakcinisane prenose koronavirus. Podaci koji su dosad dostupni ne omogućavaju konačnu i validnu procenu u smislu sprečavanja ili smanjenja prenosa virusa. Zato insistiramo na striktnoj primeni zaštitnih mera i kod onih koji su se vakcinisali. Bez izuzetka - naveli su stručnjaci nemačkog instituta, a onda su tamošnji mediji, istražujući dalje ovu priču, došli do saznanja da su virusolozi i imunolozi sa instituta "Robert Koh" bliži teoriji po kojoj vakcinisani, bez obzira na to koju su vakcinu primili, mogu biti prenosioci virusa, kao i pre vakcinacije.

RepublikaFoto: Tanjug
Marija Gnjatović: Nijedan proizvođač nije stao iza tvrdnje da je to nemoguće

Slično stanovište iznela je i Marija Gnjatović, istraživač sa Instituta za primenu nuklearne energije i rukovodilac tima za razvoj ELISA testiranja. Ona je istakla da čak ni proizvođači vakcina nisu sigurni koliko one deluju u ovom segmentu.

- Ne postoje dokazi da vakcinisani ljudi ne mogu da budu prenosioci virusa. Nijedan proizvođač nije stao iza tvrdnje da je to nemoguće - konstatuje Gnjatovićeva.

Blokada za turiste, PCR test obavezan za ulazak

- KOVID sertifikat (pasoš) postojaće kao medicinski dokument, a nastaviće se razmatranje da li ih treba koristiti i za putovanja

- Granice ostaju otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije za sva putovanja koja ne spadaju u neophodna, uključujući i turistička

- Dodatne mere na spoljnim granicama EU. Od putnika iz trećih zemlja, kojima je dosad bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada će se zahtevati i testiranje pre puta. U te zemlje spada i Srbija

- Vakcine za zemlje zapadnog Balkana biće isporučene što je pre moguće, i to iz rezervi država EU. Nikakav rok, međutim, nije naveden

- Uvodi se nova oznaka na epidemiološkoj karti Evrope, tamnocrvena zona. Tom bojom bi se označavale zone u kojima intenzivno cirkuliše virus i iz kojih bi putnici pre odlaska morali da se testiraju, a po dolasku na odredište da idu u karantin

VEOMA OPREZNI

Srpski stručnjaci imunolozi s kojima smo razgovarali veoma su oprezni u ocenama. Svi su nam naglasili da vakcine u veoma visokom procentu štite od bolesti one koji ih prime, ali da će potencijalno širenje infekcije sa vakcinisanih na nevakcinisane ostati nepoznanica još dosta dugo.

Hrvati prekinuli vakcinaciju

Hrvatska će morati da obustavi imunizaciju stanovništva protiv koronavirusa jer joj nedostaje "Fajzerovih" vakcina, rekao je u petak direktor HZJZ Krunoslav Capak.

- Uspećemo da vakcinišemo drugom dozom sve koji su primili prvu, ali ćemo morati da obustavimo imunizaciju jer nemamo dovoljno "Fajzerovih" vakcina - rekao je Capak.

Dodao je da je i proizvođač "Moderna" isporučila određenu količinu vakcina, ali da je Hrvatska u četvrtak obaveštena da će se kasniti sa novim isporukama.

- Mi nismo zadovoljni isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. I još nam se dodatno otežava situacija jer su nam na početku dali veće količine, koje se sada smanjuju - rekao je Capak.

Albanci navalili na vakcine u Bujanovac!

Stanovnici Kosova i Metohije, među kojima ima i Albanaca, vakcinišu se protiv korone u Domu zdravlja u Bujanovcu, na jugu centralne Srbije. Oni su u četvrtak stigli u Bujanovac sa 10 autobusa iz Raniluga, Gnjilana, Kamenice i okoline.

Albanci iz Gnjilana kažu da su došli u Bujanovac da se vakcinišu jer na Kosovu nema vakcina, pa su iskoristili mogućnost koja im je ponuđena.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja Daliborke Pavlović, ova zdravstvena ustanova je samo ustupila prostor kolegama sa Kosova i Metohije, po nalogu Ministarstva zdravlja, prenosi portal Bujanovačke.

Podsetimo, prištinske vlasti su nedavno sprovele pravu harangu posle najave da bi Beograd ustupio deo vakcina stanovništvu na Kosmetu, ali običan narod očigledno protiv srpske vakcine nema ništa, naprotiv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading