SVEDOĆENJE OD KOJEG SE DIŽE KOSA NA GLAVI! Majka koja je ispisala dete iz "Zamka" otkriva: TERALI DECU DA ISMEVAJU DRUGARE

Autor: T. BUJIŠIĆ - Z. RADULOVIĆ

Vesti

23.01.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vrtiću "Zamak" na Voždovcu dešavale su se i mnogo gore stvari od onih koje se mogu videti na snimcima koje je obelodanio Srpski telegraf i naš sajt.

Foto: Republika

Našem listu javila se juče majka čiji je sin išao u to obdanište (svi podaci poznati redakciji) i ispričala nam šta su sve deca tamo proživljavala.

- Moje dete je 10 meseci išlo u tu ustanovu, a od onog što se tamo dešavalo diže se kosa na glavi. Sin mi je pričao da su postojale tri vrste kažnjavanja. Između ostalog, kada neko dete, prema mišljenju osoblja, nije bilo dobro, stavljali bi ga na stolicu u sredini sobe i terali drugu decu da ga ismevaju. Takođe, kada bi se neko od mališana upiškio tokom obroka, svi bi morali da prekinu jelo i upiru prstom u to dete. O zatvaranju u špajz ste već pisali i to se vidi na snimku - kaže ova majka i nastavlja:

- Za tih 10 meseci moje dete je 11 puta imalo probleme sa stomakom. Vodili smo ga kod najboljeg gastroenterologa, koji nam je zvanično u nalazu napisao da tražimo proveru šta dete jede u vrtiću. Kap koja je prelila čašu i naterala me da ga ispišem bila je kada mi je vaspitačica kaznila mog sina tako da mu nije dozvolila da ide u toalet da piški. Bio je kriv jer nije hteo da jede. Zbog nje se upiškio u gaće sa pet godina. Nakon toga sam ga ispisala iz "Zamka".

Ovako su kažnjavali decu

* Stave dete na stolicu, a ostali drugari ga ismevaju

* Ukoliko se neko dete upiški tokom ručka, vaspitačica ostaloj deci zabranjuje da jedu i tera ih da u "krivo" dete upiru prstom

* Zatvaranje u jednu vrstu improvizovanog špajza nakon nekog nestašluka

Kada smo je pitali kako je posumnjala da u vrtiću nešto nije u redu, rekla je da je to bilo zahvaljujući roditeljskoj grupi na Vajberu:

- Roditelji su se neretko žalili na to da im deca dolaze neuredna iz vrtića, s modricama na telu. Nije ni čudo, pošto sam u Srpskom telegrafu pročitala da je inspekcija utvrdila da su decu čuvale apsolutno nekvalifikovane žene.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Pašalić: Ako nisu ispunjeni uslovi, ovakve ustanove treba zatvoriti

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je odmah reagovao povodom celog slučaja, istakao je da se ovakve situacije mogu preduprediti vrlo jednostavno i da postoje pravila po kojima se mogu organizovati predškolske ustanove, kao i to da se strogim i detaljnim kontrolama može videti da li su ti uslovi ispunjeni.

- Ako nisu ispunjeni svi uslovi, takve ustanove treba zatvoriti i onemogućiti im da rade - rekao je Pašalić.

"Zamak" se zatvara, a licencu će im poništiti

Ozloglašeni vrtić će, po svemu sudeći, biti zatvoren i biće mu oduzeta licenca za rad. To se, manje-više, može zaključiti iz onoga što je u petak rekao gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak.

RepublikaFoto: Tanjug
Slavko Gak

- Snimak zlostavljanja deteta u vrtiću "Zamak" je autentičan. U četvrtak je delimično sprovedena vanredna kontrola rada vrtića, koja je prekinuta zbog pogoršanja zdravstvenog stanja direktorke. Lično ću se zalagati da se proces sprovede do kraja i zahtevaću najstrožu kaznu kada su počinioci zlostavljanja u pitanju, ali i za predškolsku ustanovu. Takvo ponašanje nije dozvoljeno ni u državnoj ni u privatnoj predškolskoj ustanovi. Iste zahteve imao bih i da se zlostavljanje dogodilo u državnom vrtiću - poručio je Gak.

On je pojasnio da inspekcija, koja je upućena u vanrednu kontrolu, nije dobila pismene izjave zbog pogoršanja zdravstvenog stanja direktorke, koja je i supruga vlasnika vrtića:

- Ono što je kroz usmeni razgovor do tog momenta s njima prosvetna inspekcija uspela da konstatuje jeste da se gospođa koja se vidi na snimku, koja vrši jedan vid fizičkog nasilja, vodi u predškolskoj ustanovi kao spremačica. Ukoliko se ispostavi da je sve onako kako imamo preliminarno, samo iz usmenog razgovora s direktorkom vrtića, zaista ću tražiti najstrožu kaznu, a jedna od tih je i najrigoroznija - da se ova predškolska ustanova zatvori i da se licenca poništi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ima i gore

23.01.2021 11:12

U Kumodrazu, u krugu dvorista osnovne skole "Vojvoda Stepa" za vreme velikog odmora, lokalni kriminalac i narko diler Vojkan Krstic se obracunava, pucajuci rafalno iz kalasnjikova nasumicno i ranjavajuci nekoliko osoba. SVE ZATASKANO . ZASTO je pucac jos na slobodi!!!???