BROJNE ŽRTVE NASILJA MEĐU STARIJIM GENERACIJAMA! Aleksić godinama silovao učenice: ŠTITILI GA MOĆNICI I KRIMINALCI!

Autor:

Hronika

22.01.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miroslav Mika Aleksić, uticajni profesor glume, uhapšen je tek pre šest dana, od kada mu se na teret stavlja 15 krivičnih dela, osam silovanja i sedam nedozvoljenih polnih radnji nad đacima u njegovoj privatnoj školi glume "Stvar srca", među kojima su i maloletnice. Klupko je tek sada počelo da se odmotava jer je uživao zaštitu moćnih prijatelja iz nekadašnjih političko-kriminalnih struktura.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Mika Aleksić

Zatvoren je tek pošto su se mlade glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić odvažile da kažu stop tom nasilju, što je ohrabrilo još 20 devojaka da prijave Aleksića. Ali kroz njegovu školu, kako je sam priznao, prošlo je oko 3.000 dece tokom višedecenijskog rada. Prema krivičnoj prijavi, tereti se da je od 2012. do 2020. napastvovao najmanje šest svojih učenica. Najmlađa ima 10 godina. Sumnja se, međutim, da žrtava ima znatno više.

- Postoje naznake da je dosta žrtava silovanja i seksualnog uznemiravanja bilo i u starijim generacijama. Naročito tokom devedesetih. Nije da nije bilo pokušaja nekih da dignu glas protiv Aleksića, ali je svaki ugušen. Neke su zato napuštale školu, opredeljivale se za druge profesije, a pojedine su čak zato bežale i u inostranstvo. Tada su bile drugačije okolnosti. Nije krio da se družio s nekim moćnicima, pa ni da je stastveni arkanovac. Uživao je zaštitu iz tadašnjih moćnika iz (para)državnih, političko-kriminalnih struktura. Ma tim istraumiranim devojkama bilo je dovoljno da znaju da se s njima druži ili da im on pripreti, pa da zaćute. Čak i da su pokušale da ga prijave, strahovale su da će to biti stavljeno u fioku, a njihove karijere uništene - priča upućeni izvor Srpskog telegrafa.

POD TEPIH

Ukazuje da je polovinom devedesetih bilo nekih pokušaja da se ukaže na predatorstvo i pedofiliju i u javnosti, ali je sve brzinom svetlosti stavljeno pod tepih.

Aleksić je, podsetimo, bio strastveni arkanovac. Nije bio obični član Stranke srpskog jedinstva (SSJ) Željka Ražnatovića Arkana. I osnivač i komandant paravojne jedinice Srpske dobrovoljačke garde imao je izgleda poverenja u Aleksića pošto je 1993. bio treći na izbornoj listi njegove SSP za poslanika, ali i šef propagandnog tima u toj izbornoj kampanji.

Imao zaštitu "zemunaca"

Kako je pisao Srpski telegraf, na Aleksića su se još pre dve decenije žalile brojne glumice u vreme kada je bio direktor Malog pozorišta "Duško Radović". Tada je, prema svedočenju upućenih, imao zaštitu pripadnika ozloglašenog "zemunskog klana", kao i Vladimira Jovanovića, poznatijeg kao Vlada Japanac, koji je bio angažovan u obezbeđenju i ugostiteljskom delu pozorišta.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Slobodan Ćustić

Glumac Slobodan Ćustić kaže za Srpski telegraf da je zgrožen takvim ponašanjem i da je opravdana sumnja da je bilo žrtava i u ranijim generacijama, kao i da je ugušen svaki pokušaj da se digne glas protiv, naročito polovinom devedesetih jer je Aleksić tad imao moćne prijatelje, poput Arkana, u svetu politike i kriminala.

- Da, to je sasvim realno. U svim sferama društva, pa i u politici, ima ološa. Oni ukrste interese i zato je moguće da se i tako nečemu progleda kroz prste. I tako se stvara kriminalno društvo - navodi Ćustić.

GODINE HAOSA

Psiholog Aleksandra Janković sigurna je da je seksualnog zlostavljanja bilo i ranije.

 

 

 

- Sasvim je izvesno da je mehanizam napastvovanja ponavljan decenijama. Ali su okolnosti bile drugačije. Ne samo da je Aleksić imao zaštitu moćnika nego je tada i društvo bilo manje senzibilno. To su godine ratova i haosa u državi i prevladavalo je mišljenje "ko će sad da se bavi i veruje glumicama koje glume" i optužuju uglednog profesora - objašnjava ona za Srpski telegraf.

Sada je, kako ističe, sve drugačije, društvo i državne institucije ohrabruju prijavu svakog vida nasilja, uz jasnu poruku da žena nikad nije odgovorna ni za kakav nasrtaj na sebe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading