SARADNJA MINISTARKI: Zorana Mihajlović i Irena Vujović saglasne u JEDNOM, spremne za naredni korak

Autor: Republika

Vesti

21.01.2021

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas u Privrednoj komori Srbije prezentaciji o upravljanju industrijskim otpadom, recikliranju i dobijanju nove energije.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zorana Mihajlović

Mihajlovićeva je tim povodom izjavila da nema razvoja privrede i rasta BDP-a ako konkurentnost preduzeća nije na višem nivou.

- I u prethodnom resoru radili smo mnogo sa Privrednom komorom, jer ništa što država donosi od zakona, strategija i planova ne može da funkcioniše ako nije u najtešnjoj vezi sa privrednicima. Druga važna stvar koja se menja u Srbiji je da energetika i zaštita životne sredine ne mogu više jedna bez druge, kako bismo konkurentnost podigli na viši nivo. Sve što je do Ministarstva energetike, po pitanju zakona i dokumenata, uradićemo. Hoćemo da imamo klimatski neutralan razvoj, da radimo dalje u procesu dekarbonizacije i zajedno sa privredom na daljoj zaštiti životne sredine i povećanju konkurentnosti. Cilj je da stvorimo uslove i više  koristimo otpad u proizvodnji energije - rekla je ona.

Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine, zahvalila je PKS na ovoj prezentaciji.

- Imamo problem sa upravljanjem otpadom u Srbiji i raspoloženi smo da uradimo sve potrebno kako bismo to unapredili. Kapaciteti na deponijama će se značajno dovesti pod kontrolu uvođenjem alternativnih goriva. Svaki vid sugestije da najveće probleme rešimo rado ćemo prihvatiti - rekla je ona.

Milun Trivunac, savetnik predsednika PKS, rekao je da ne postoji oblast u kojoj ima više potencijala a koji smo na malom nivou iskoristili do sada, te da i današnjom prezentacijom Privredna komora daje doprinos u daljem uanpređenju ove oblasti.

Dimitrije Knjeginjić, direktor kompanije “Lafarž Srbija”, izjavio je da je za privredu ova tema od ključnog značaja:

- Konkurentnost i održivost su dva najznačajnija segmenta svake kompanije. Obaveze koje je „Lafarž“ preuzeo odnose se na drastično smanjenje CO2, čega nema bez korišćenja alternativnog kvalitetnog goriva. Za sve u sektoru koji koriste toplotnu energiju iz tradicinalnih izvora ovo je važno, treba da uvedemo alternativna goriva  visokog kvaliteta, da se odobri uvoz da bismo pomogli našoj održivosti i
konkurentnosti
- rekao je on

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading