UBI NAS OVO VREME! Od debelog minusa do plus 15: Stručnjaci otkrivaju kome će najviše smetati ove promene i kako preživeti turbulentne dane!

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

19.01.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dani pred nama, bar kad je vreme u pitanju, biće više nego turbulentni. Iz debelog minusa, kakav je bio juče (tokom jutra išlo do minus pet), već u petak ćemo stići do plus 15. Biće to šok, upozoravaju lekari, koji će i najzdraviji teško podneti.

RepublikaFoto: facebook.com/Djordje Djuric
Đurić: U sredu i četvrtak biće suvo, u petak i tokom vikenda kišovito

DA LI JE MOGUĆE?

Prognoza meteorologa, iako deluje neverovatna u ovom trenutku, prema rečima Đorđa Đurića iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), sasvim je realna. Objašnjenje je, kaže on, jednostavno: na naš prostor prodire veoma topla vazdušne mase sa juga i Mediterana.

- Od srede nas očekuje osetno toplije vreme, pa će maksimalna temperatura u drugoj polovini sedmice biti preko 10 stepeni Celzijusa, na nekim mestima čak i 15. To je, naravno, iznad proseka kada je januar u pitanju. U sredu i četvrtak biće uglavnom suvo i sunčano, dok će u petak i za dane vikenda biti kišovito i vetrovito, ali i dalje veoma toplo za ovo doba godine, uz umeren jugoistočni vetar i blagu košavu - precizira Đurić.

Dr Nada Macura, dugogodišnji portparol Hitne pomoći u Beogradu, savetuje da ljudi sa hroničnim bolestima u što je moguće manjoj meri izlaze iz kuća.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Macura: Najviše problema imaće neurološki bolesnici i oni koji pate od hipertenzije

- Svi treba redovno da provetravaju prostorije i piju dosta tečnosti, vitamine i toplije napitke. Ko, ipak, mora da izađe, savet je da se obuče adekvatno vremenskim prilikama. Posebno treba voditi računa da noge ne budu mokre usled otapanja veće količine snega, da se nose kape i na taj način zaštiti glava. Hroničnim bolesnicima se savetuje da redovno mere temperaturu, kao i krvni pritisak - navodi Macura.

dan maks. min.
utorak +5 -4
sreda +11 +1
četvrtak +14 +5
petak +15 +8
subota +10 +4
nedelja +8 +2

KO DA SE ČUVA

Naša sagovornica dodaje da će u periodu naglog rasta temperature biti povećan broj neuroloških pacijenata, dok će problemi pretiti i onima koje muči hipertenzija.

- To je uobičajeno kada su razlike u temperaturi ovako drastične - zaključuje Nada Macura.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading