GRAĐANI SUBOTICE U STRAHU: Opasni psi PUŠTENI sa lanca! Od njih klecaju kolena!

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

17.01.2021

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnici pasa ne reaguju!

RepublikaFoto: Subotica.com
Pušteni psi u Subotici

O tome koliko su rasni psi opasni kada ih gazde puste sa lanca priča se kada već dođe do tragedije... Međutim, koliko ima nesavesnih, pa i bahatih vlasnika i koliko je ovo veliki problem ne samo zato što izaziva strah i neprijatnost, već se nikad ne zna kad će da se završi napadom, govori i jedna scena iz Subotice.

- Skoro svaki dan na Bajskom putu neko pusti da lutaju ulicom psi (put bul i staford) i presreću ljude uz strahovit juriš prema njima. Molim da nadležni organi hitno reaguju dok se zlo ne desi. Moju kćerku su u petak najurili i sva sreća da je uletela kod vulkanizera i spasila se - napisao je jedan čitalac portala Subotica.com.

Kako to izgleda, naročito ako se neko plaši životinja, teško je i zamisliti. Od straha klecaju noge i zastaje dah. Poseban problem je to što je ovde reč o takozvanim opasnim rasama pasa.

Iako ljubitelji životinja (sa pravom) kažu da nema opasnih pasa, već opasnih vlasnika, "opasnost" pasa definisana je i pravnim aktima. Postoje posebna pravila njihovog čuvanja i postupanja tako da niko ne bude ugrožen.

- Pod opasnim psom se, u skladu sa Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu smatra bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čoveka ili drugog psa i nanela mu telesne povrede ili smrt, jedinka koja je uzgajana, odnosno dresirana za borbe pasa ili nađena u organizovanoj borbi sa drugim psom, jedinka namenjena za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar, rase pit bul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, kao i rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa - definicija je koju možete videi i na sajtu Uprave za veterinu.

A ako uzmemo u obzir i pretpostavku da upravo ove "opasne" rase pasa često odgajaju "opasni" momci koji se ne lie da ih uče agresivnom ponašanju, strah je još veći.

- Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu propisano je i da vlasnik opasnog psa mora psa da drži u prostoru, odnosno objektu koji je odgovarajuće veličine i iz koga pas ne može da pobegne. Na ulazu u taj prostor, odnosno objekat mora da bude vidljivo istaknuto upozorenje: "OPASAN PAS", a sam ulaz u prostor ili objekat se mora držati pod ključem - objašnjava se dalje.

Vlasnik nipošto ne bi smeo bez nadzora da izvodi ovakve pse u šetnju ili pušta na ulicu. Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu propisano je da ove pse mogu šetati samo punoletna lica i to sa zaštitnom korpom i na kaišu i to u skladu sa posebnim propisima.

I vlasnik mora da prođe test

Vlasnik koji drži opasnog psa mora, zajedno sa psom, da prođe obuku po programu kinološkog saveza, uz proveru stepena socijalizacije psa koju obavljaju lica koja su osposobljena za tu vrstu poslova, a koja se vrši posle sprovedene obuke, u skladu sa programom kinološkog saveza.

Ukoliko se vlasnik, kao ovaj u Subotici, neodgovorno ponaša, rizikuje da bude prekršajno gonjen, a kazna iznosi od 5 do 50 hiljada dinara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading