KRATKA IZJAVA O ČEDI JOVANOVIĆU: Doktor Janković je BAŠ ovo poručio lideru LDP!

Autor: Republika

Vesti

13.01.2021

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Srđan Janković govorio o svim aspektima bolesti koronavirusa, a osvrnuo se i na životnu bitku Čedomira Jovanovića koji je nedavno ponovo primljen u Dragišu Mišović u teškom stanju.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ/ST/V. LUKIĆ
Janković i Jovanović

Odgovarajući na pitanje o bolesti lidera LDP, stručnjak je poručio:

- Uz želje za ozdravljenje i njemu i svim drugima, treba imati na umu da i osoba koja nema faktore rizika može teže oboleti. Ne treba misliti neće virus mene - kratko je prokomentarisao Janković.

Kada je reč o vakcinama, doktor je pojasnio da je još uvek rano da govorimo koja je vakcina bolja u odnosu na drugu. Za sada su sve pretpostavke, i dodao da se još uvek ne zna da li sva antitetla posle preležanog virusa štite.

On je primio Fajzerovu vakcinu, ali kaže da bi primio i bilo koju drugu ako  se dokaže da je dobra, ali da je u ovom trenutku ta bila dostupna za njega i kolege.

- Vakcina neće pomoći ako je neko već zaražen. PCR test se ne radi pred vakcinaciju - kazao je naš stručnjak.

Janković ističe da da je važnije još to što se ne zna koliko će antitela trajati nakon preležanog virusa, te da je dobro da se vakcinišu i oni koji su ga preležali.

Većina koja se vakciniše neće imati kontraindikacije, jer vakcine nisu žive i nemaju širok spektar ograničenja za hronične bolesti. Neki lekovi su stotinu puta opasniji od vakcine -objašnjava, pa istakao da oni koji su alergični samo na penicilin, nemaju od čega da strahuju, jer penicilin nije komponenta vakcine, budući da je veliki broj ljudi alergičan upravo na to.

Naš lekar je odgovarajući na pitanja naglasio i to da je vrlo teško dok traje pandemija doći do preciznih procena nezaražavanja koronom.

- Opšti utisak je da je to manjina. Sama činjenica da neko može oboleti drugi put znači da je imunitet slabiji nego kod nekih drugih bolesti kao što su recimo male boginje - pojašnjava imunolog.

Srpska nova godina, zimovanja, strahovi...

- Ja se nadam da će svi oni koji proslavljaju Srpski novu godinu pidržavati mera i dalje. Sve što je važilo za Gregorijansku, važi i za Julijansku.

Govoreći o zimovanjima, on je rekao da ćemo videti koliko je pridržavanje mera na tim mestima.

-Odlučeno je da ti objekti rade po određenim uslovima, videćemo da li će se to ispoštovati - kaže dr Janković.

On je kazao da smatra jako važnim to u kojoj meri smo sposobni da racionalno sagledamo stvari oko sebe.

- Ne treba da podležete strahu. Plaši me strah kada nije racionalan - zaključuje on.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading