Dr Goran Stevanović: Situacija još uvek nije baš najbolja, naš narod tokom praznika izbegava odlazak kod lekara

Autor: Blic, Republika

Vesti

12.01.2021

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija je konačno stabilizovana, što se vidi po brojevima. Broj obolelih, odnosno onih koji zahtevaju bolničko lečenje je u ravnoteži sa brojem onih koji se otpuštaju sa bolničkog lečenja, što je omogućilo da se kapaciteti banjskih lečenja vrate u normalnu funkciju, rekao je dr Goran Stevanović nakon sastanka sa ministrom zdravlja Zlatibora Lončara koji je razgovarao sa direktorima kovid bolnica. Ipak, napominje da je sistem i dalje opterećen.

RepublikaFoto: Tanjug/N. ANĐIĆ
Doktor Stevanović

Prema njegovim rečima, iz kovid sistema biće isključene Institut za reumatologiju i Institut za ortopedske bolesti na Banjici, a druge bolnice će biti uključivane preme potrebama.

- Prvi prioritet bio je obezbediti pražnjenje Instituta "Banjica". Tokom vikenda biće završen premeštaj bolesnika koji su još uvek tamo i dezinfekcija bolnice - rekao je Stevanović.

Komentarišući manji broj zaraženih, Stevanović je rekao da je to bilo očekivano.

- Naš narod tokom praznika i vikenda izbegava odlazak kod lekara. To je tradicionalno i tokom kovida i ranije. Imali smo očekivan pad pregleda tokom praznika. Od 31. decembra do 8. ili 9. januara taj broj je bio jako nizak. Dolazili su samo ljudi koji su izuzetno bolesni - dodao je.

Ove cifre su dnevni presek i ne mogu govoriti o opterećenju sistema, dodaje.

- Broj hospitalizovanih je preko 5.000, što dovodi od opterećenju sistema. Kapaciteti su napregnuti, ali mesta ima - rekao je Stevanović.

Stevanović je dodao da su intenzivne nege i sada vrlo opterećene.

- Ako imate podatak da imate više od 200 bolesnika koji su na invanzivnoj veštačkoj ventilaciji potpuno je jasno da preko toga sigurno ima još najmanje duplo bolesnika koji su na granici da budu za takvu formu ventilacije. To znači da su nam kapaciteti svih intenzivnih nega izuzetno napregnuti, ali mesta u intenzivnim negama ima, i kao što je sve vreme ove pandemije bio slučaj uvek se našlo mesto u intenzivnoj nezi za pacijente kojima je to trebalo - rekao je.

Kako je naglasio, situacija je i dalje za veliki oprez.

- Dokle god je broj obolelih, odnosno onih koji su na bolničkom lečenju, više hiljada, dokle imamo par stotina bolesnika u intenzivnim negama, situacija je za veliki oprez i zajedničku odgovornost - završava Stevanović.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading