DA LI SE PRIRODA IGRA SA NAMA? Meteorolog Todorović otkrio dugoročnu prognozu: Zima će trajati do aprila?!

Autor: Republika

Vesti

11.01.2021

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budući da smo zakoračili u zimu i da nas je sačekao sneg, mnogi se pitaju da li to znači da je ovo jedna u nizu blagih zima sa realativno malo padavina ili će se u martu i aprilu sve nadoknaditi novim snežnim prekrivačima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nedeljko Todorović

Prema sadašnjim prognozama, "zima u proleće" za sada nije izvesna i ovo je maksimum padavina što možemo da očekujemo ove godine. To pokazuje visok pritisak najavljen tokom februara i marta, koji isključuje mogućnost dugih perioda sa hladnim danima i padavinama.

Kako za portal Mondo kaže meteorolog Nedeljko Todorović, moguće je da će do kraja zime biti nekoliko hladnih perioda koji bi uključivali i sneg, ali je verovatnije da je pred nama period temperatura koje su više od proseka za ovo doba godine.

- Do kraja meseca biće prosečno hladno, a tako nas očekuje i u februaru. Kiša i hladnoća će se smenjivati. Koliko će biti toplo, zavisi od aktivnosti i intenziteta sunca. Proleće će sigurno biti varljivo, kao i svake godine. Nema naznake da će sneg zabeleti u aprilu, kada proleće počne - kaže Todorović.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Iako su mnogi najavljivali mogućnost da se godišnja doba obrnu i da se zima produži na mart i april, s obzirom da je sneg pao tek sada, Todorović kaže da ne mora da znači da će biti tako.

- Ništa se nije promenilo kada se radi o klimi i početku zime. Ništa se ne premešta na proleće, nego prosto, jedne godine nas sneg sačeka u oktobru, a druge godine prvi sneg padne u januaru. To je igra prirode. Ne možemo da kažemo da će nas sneg sačekati u proleće samo zato što je ova zima počela kasnije, jer to nije dovoljan znak. Potrebno je da se to potvrdi na osnovu svih meteoroloških parametara - kaže Todorović. 

To potvrđuju i nove prognoze, koje ukazuju da se očekuje nastavak trenda visokog pritiska iznad Evrope. Visok pritisak koji će se zadržati iznad Evrope i zapadnog Atlantskog okeana znači da će proleće doći čak i nešto ranije, kažu meteorolozi.

 

 

 

Ipak, moramo da znamo da su od marta su podaci koji se koriste za prognozu nepouzdani i mogu da se daju samo predviđanja koja su za sada najverovatnija.

- Obrnuto od snega, za sada sve upućuje na to da bi prolećni meseci trebalo da budu sa manje padavina, suvlji i topliji od proseka. Početak proleća bi mogao doneti neki dan hladnoće, posebno u prvom delu meseca. Ali za razliku od marta protekle godine, u drugom delu predstojećeg marta trenutno se ne očekuje jako zahlađenje - kažu iz RHMZ.

Za sada se prognozira da će sredina proleća doneti vremenske uslove slične proteklom aprilu, biće relativno toplo i suvo, dok bi u maju mogli da očekujemo toplije i vlažnije vreme uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading