ZAŠTITNIK GRAĐANA: Građani se žale na sudove, najviše problema oko imovine

Autor: Tanjug

Vesti

11.11.2017

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da se građani najviše obraćaju zbog problema imovinske prirode, kao i da se najviše žale na rad sudova.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Pašalić

Pošto je prošlo sto dana od stupanja na dužnost Pašalić kaže da se odluka o danu otvorenih vrata pokazala kao prava i da je sada bilo oko 150 građana, a da ih je još toliko u ovom trenutku je zakazalo termin.

Prebacivanje odgovornosti

- Mogu da kažem da je procentualno najviše problema imovinske prirode. Jednostavno rečeno, do zastoja dođe u sudovima vrlo često jer građani ne poznaju svoja prava. Takođe, najčešće se događa i da se zaštitniku jave tek kada je doneta presuda, kada je reč o konačnoj odluci - rekao je on za "Blic". 

Onima koji se obrate na vreme, kaže da je u prilici da pomogne. 

- Ne mogu da izdvojim posebno neku inštituciju koja zakazuje, ali primetno je da kod nas ima prebacivanja odgovornosti sa jednih na druge - naveo je on.

Tako se, dodaje, građani nađu u situaciji da vise ne znaju kako i kuda dalje a kad dođu do te tačke, oni zaštitu i pomoć traže od zaštitnika.

Šira ovlašćenja

On je najavio da će zatražiti šira ovlašćenja za Zaštitnika, što podrazumeva još institucija koje bi mogle da se kontrolišu ali uvođenje sankcija za nepoštovanje preporuka ombudsmana.


- Jača i autoritativnija institucija Zaštitnika građana je cilj kojem težim. Zato nam je važna izmena Zakona o Zaštitniku građana, što je uostalom obaveza Srbije po poglavlju 23. Ta izmena između ostalog donosi nam novu sistematizaciju radnih mesta, rešavanje problema i preciznije i jasnije definisanje ovlašćenja - objasnio je Pašalić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading