NEŠTICA VAŽNOG LEKA U TERAPIJI KORONE: Evo kada fraksiparin stiže u apoteke!

Autor: Blic, Republika

Vesti

05.01.2021

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekovi protiv zgrušavanja krvi su deo terapije kod pacijenata obolelih od kovida 19.

RepublikaFoto: pixabay.com

Samo desetak dana pred doček Nove godine došlo je do nestašice ovih lekova, a tržište još nije stabilizovano.

Broj pacijenta koji moraju da primaju lekove protiv zgrušavanja krvi povećao se tokom epidemije jer kovid 19 vrlo često prouzrokuje trombozu, čak i kod osoba koje nikada ranije nisu imale takve zdravstvene probleme.

Upravo iz tog razloga poslednjih dana trudnice, kardiovaskularni bolesnici i oni koji izlaze iz bolnica nakon preležanog virusa ne mogu da nađu lek u apotekama.

- Trenutno ga nema u našim apotekama zato što je potražnja poslednjih mesec dana ili nekoliko nedelja bila viša nego uobičajeno. Očekuje se stabilizacija u snabdevanju fraksiparinom negde sredinom januara. Postoje zamene, lekovi koji nisu identični, odnosno nisu paralelni lekovi, ali su iz iste grupe. Trenutno su i oni deficitarni - rekla je Stana Golubović iz Apoteka Beograd.

Nakon bolničkog lečenja od korone pacijenti sa izveštajem lekara odlaze u apoteke i domove zdravlja.

- U DZ Palilula ima dovoljnih količina fraksiparina, s tim što mi u nekim nestašicama koje se vanredno jave imamo zamene. To je lek koji sprečava koagulaciju krvi, sprečava stvaranje tromba i nastanak oštećenja na organima kao što su srce i mozak, i nastanak raznih patoloških stanja koja su fatalna za pacijente - kaže Snežana Kušljević iz DZ "Milutin Ivković" sa Palilule.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading