OKOMILI SE NA STARIJE GRAĐANE! Telefonski prodavci mame penzionere: OVAKO ih pecaju ne bi li izvukli i poslednji dinar!

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

02.01.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Penzionerima je ova godina bila dovoljno teška i bez telefonskih uznemiravanja nastrljivih prodavaca koje, čini se, ni pandemija ne sprečava u pokušajima da na prevaru i obmanu nateraju najstarije žitelje da pazare nešto što im nije potrebno, od novca koji nemaju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kad malo bolje razmislimo, logično je da telefonski prodavci ovakvu priliku ne bi ispustili, priliku da starima tokom stresnog perioda prodaju kvazi zdravstvene proizvode u mesecima kada maltene ne izlaze iz kuća zbog straha od virusa.

Trgovci su malo promenili svoj način poslovanja, pa sada više ne zovu penzionere na prezentacije i na lažne večere na kojima im "uvaljuju" robu po visokim cenama, već to rade preko telefona, ili na besplatnim "pregledima".

A u ponudi su najčešće različiti proizvodi sa "zdravstvenim efektima" poput prekrivača, masažera, jastuka, uređaja za čišćenje, a sad i prečišćavači vazduha, ubice viirusa, grinja i svega što gmiže, leti i hoda oko nas.

Uvek je u pitanju ponuda koja se ne odbija, stvorena samo za njih i važi samo u tom kratkom trenutku. Roba se nudi na više rata, uz poklončić, a tek kada stigne na kućnu adresu, najčešće porodica penzionera shvata da su u pitanju jeftini kineski proizvodi koje su njihovi roditelji, bake ili deke skupo preplatili.

Takva situacija ponavlja se u kući Eme Poznanović (89). Ema živi sama i svakog dana dobije pregršt ovakvih poziva, a na proizvode koje nude često da veliki deo svoje nevelike penzije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Razlika između 1.000 i 5.000 dinara za nju je već dugo nedovoljno jasna. U početku je ponosno kupovala te stvari i pokazivala nam kako je dobro prošla, a u poslednje vreme ih krije od nas, jer zna da ćemo da je prekorimo zbog bacanja para na gluposti. A jesu gluposti, loši sitetički stolnjaci, šerpe kojima se dno probuši nakon kuvanja kropira... Na jednoj šerpi se istopila ručka tokom kuvanja, a dlake sa nekog skupog jastuka i dalje skidamo sa nameštaja - objašnjava njena ćerka Jelena.

Emine ćerke pokušale su da vrate ove proizvode nebrojeno puta, ali bezuspešno.

- Neke brojeve telefona nikada nismo uspeli da nađemo, a najčešće se ili ne javljaju, ili nam spuste slušalicu kad kažemo zašto zovemo, a onda postanu nedostupni. Sve je postalo mnogo gore od kako je zatvorena u kući, pogotovo sad pred Novu godinu. Ranije su joj nudili putovanja, večere na kojima dobije palačinku i prodaju joj komplet tanjira, prezentacije i slično. Sad toga nema, pa im je sve na pozivima - objašnjava njena ćerka.

Prezentacija nema, ali ima i dalje poziva na zdravstvene preglede koji se obavljaju u nekoj sobici nakon kojih se dobije još jedna "neponovljiva ponuda" za neke suplemente, magnetne narukvice ili slične proizvode.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Takođe, penzionerima se u ovo vreme zatvorenosti nude i odmori u nekoj od banja, samo uz malu doplatu koja je skuplja od redovne cene aranžmana.

Tu je i ono čuveno, "čestitamo, dobitnik ste vredne nagrade". Nedostaje samo sitnica - da se plati PDV, transport, ili pakovanje, a taj trošak je često veći i od vrednosti proizvoda.

Povećan je broj primedbi na ovu praksu i u udruženjima potrošača iz kojih stalno napominju da svi kupci imaju pravo da raskinu ugovore sklopljene van poslovnih prostorija u roku od 14 dana.

Takođe, kazne za nasrtljivo poslovanje, a ovakva telefonska prodaja to jeste, kreću se od 300.000 do 2.000.000 dinara, pa bi sve trgovce koji ne prihvataju ne trebalo prijaviti inspekciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading