DANAS SLAVIMO AVRAMIJA ZATVORNIKA: Ako uradite ovo sve MUKE ĆE PROĆI!

Autor: Republika

Vesti

11.11.2017

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan Svetog Avramija Zatvornika, sveca koji je u četvrtom veku na području Trakije širio hrišćanstvo.

Foto: www.pravoslavnacrkva.ch
Sveti Avramije Zatvornik

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve danas nije crveno slovo, ali je posni dan. Slavi se kao krsna slava.

Pravoslavci danas obeležavaju i prepodobnu mučenicu Anastasiju Rimljanku i prepodobnog mučenika Timoteja.

Avramija su roditelji protiv njegove volje želeli da ožene još kao mladića. On se u početku protivio njihovoj volji, ali je na kraju ipak pristao da se oženi.

Međutim, ubrzo je odlučio da prizna ženi da je sa njom samo da ne bi ražalostio roditelje, a potom je napustio kako bi otišao u manastir.

Avramije je u manastiru odlučio da se zatvori u jednu od kelija i zavetuje večno ćutanje i strogi post.

Posle 50 godina njegovo ćutanje prekinuo je episkop koji je odlučio da ga pošalje kao sveštnika u obližnje selo.

Avramije se u selu susreo sa ljudima koji nisu hrišćani, ali je po predanju uspeo da ih sve preobrati i ubedi da je Bog jedan i nedeljiv.

Rasuđivanje na današnji dan kaže:

Ko pretrpi do kraja, spašće se, rekao je Gospod. Vera je jedina svetlost trpljenju, jer trpljenje samo po sebi predstavlja nepodnosivi mrak. Vera je sjajna zvezda u tome mraku; vera ublažava oštrinu stradanja; ona podržava na svojim krilima svu težinu trpljenja. Sv. Avramije pruža nam prekrasan primer istrajnosti u trpljenju. Dosade, koje mu je pričinjavao đavo raznovrsnim iskušenjima i zastrašivanjima, malo koga da ne bi pokrenule, da ostavi jedno mesto i preseli se na drugo. Ali Avramije nije se hteo preseljavati, da ne bi demon zli likovao, nego je istrajao na svome mestu i pobedio je đavola.

Zbog njegovog načina života, svi vernici danas moraju da istrpe nedaće sa kojima se susretnu, da budu strpljivi i da veruju da će im ovaj svetac pomoći da prebrode sve što ih muči.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading