REČ STRUČNJAKA! NE DAJ BOŽE DA NAS POGODI ZEMLJOTRES POPUT JUČERAŠNJEG U HRVATSKOJ! Divlja gradnja bi padala kao kula od karata!

Autor:

Vesti

30.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok seizmolozi tvrde da stravične slike koje smo juče gledali nakon zemljotresa u Hrvatskoj (6,3 stepena po Rihteru), a prošle godine u Albaniji (6,4) ne mogu da se ponove u Srbiji, građevinski stručnjaci iznosili su još ranije upozorenja da bismo mogli biti izloženi sličnim potresima koji bi najviše ugrozili objekte građene na divlje, a naša zemlja ih je puna

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, rekao je nakon zemljotresa u Albaniji za Srpski telegraf da analize najeminentnijih svetskih stručnjaka ukazuju na postojanje rasekline na potezu Bosfor-Dardaneli, dugačke čak 1.000 kilometara.

Prema toj analizi, nije pitanje da li će, već kada će katastrofalni zemljotres pogoditi Tursku. On bi bio jačine do devet stepeni Rihtera i žrtve bi se, posebno u Istanbulu, merile u milionima. S druge strane, dok bi stigao do Beograda, potres bi oslabio na sedam stepeni. Na pitanje kakve bi štete takav potres izazvao kod nas Rodić je odgovorio:

1822. SRBIJU POGODIO NAJJAČI ZEMLJOTRES DO SADA, JAČINE ŠEST STEPENI, EPICENTAR KOD LAZAREVCA

- Što se tiče zgrada rađenih u regularnoj proceduri, iza kojih stoje država ili legalni investitori, one su do zemljotresa u Skoplju 1963. projektovane tako da izdrže jačinu potresa od šest stepeni po Rihteru. Nakon toga taj prag je podignut na sedam stepeni. Dakle, stambeni kompleksi poput novobeogradskih blokova, Beograda na vodi, naselja Stepa Stepanović i slični ne bi bili ozbiljnije ugroženi - objasnio nam je Rodić.

2010. BIO POSLEDNJI JAČI POTRES U SRBIJI, SA EPICENTROM KOD KRALJEVA

On je, međutim, upozorio na veliki broj nelegalnih objekata:

- Tu se već postavlja kompleksno pitanje kako su te zgrade rađene, da li je bilo ikakvih seizmičkih procena i poštovanja pravila koja to regulišu. Nažalost, odgovor ne bi mogao da bude optimističan. 

Razlika između Merkalijeve i Rihterove skale

Merkalijeva skala ima klasifikaciju snage od jedan do 12, opisujući na svakom stepenu kako se ponašaju kuće, zgrade i ljudi. Problem je što se u obzir uzima subjektivni osećaj ljudi. Merkalijeva skala ne može odrediti snagu zemljotresa koji je daleko od naseljenog mesta i gde nije bilo ljudi u trenutku potresa.

Rihterova skala za očitavanje snage potresa koristi seizmogram, koji registruje potrese i iscrtava krivu na papiru kako se kreće tlo. Skala za merenje snage potresa uzima u obzir udaljenost instrumenta od epicentra zemljotresa. Rihterova skala je logaritamska, tako da bi zemljotres od sedam stepeni po Rihteru bio 10 puta jači od zemljotresa od šest stepeni, taj 100 puta jači od zemljotresa koji je pet stepeni, a taj 1.000 puta jači od zemljotresa snage četiri stepena.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading