DEO MIGRANATA PREBAČEN U PREŠEVO: Zaštitnik građana ističe NEDOVOLJNO OBEZBEĐENJE u azilu u Bogovađi

Autor: Republika

Vesti

29.12.2020

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana utvrdio je tokom nadzora nad radom Centra za azil u Bogovađi da obezbeđenje u ovom centru nije dovoljno za održavanje bezbednosti prilikom većih nereda kakvi su bili 17.12.2020. godine, kao i da je većina migranata koji su učestvovali u neredima nastalim nakon što su naterali radnicu Komesarijata za izbeglice i migracije da poljubi prostirku za izvođenje njihovog verskog obreda, prebačena u prihvatni centar u Preševu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Predstavnici Odeljenja za hitno postupanje Zaštitnika građana su tokom nadzora 28.12.2020. godine utvrdili da su prostor i objekti koje koristi Centar za azil u Bogovađi u vlasništvu Crvenog krsta Srbije, organizacije koja je angažovala privatno preduzeće "Dekapolit" za obezbeđenje objekata u ovom centru.

Prema rečima Marije Kerekeš Ristić, jedne od v.d. upravnica Centra, obezbeđenje koje je angažovao Crveni krst Srbije nije dovoljno za bezbednost prilikom većih nereda kao što su bili 17.12.2020. godine jer se tu nalaze jedan pripadnik obezbeđenja tokom dana i dvojica tokom noći.

Milena Ribać, takođe jedna od v.d. upravnica koje rukovode centrom na nedeljnom nivou, pojasnila je da je do incidenta došlo 17.12.2020. godine kada je radnica, dok je sa pripadnikom obezbeđenja skupljala prljavu ćebad i delila čistu, slučajno zgazila na prostirku za molitvu. Nekoliko migranata su se pobunili zbog toga, ali su se brzo smirili i nastavili da se mole. Međutim, dvadeset minuta kasnije, grupa od pedesetak migranata počela je da viče u holu.

Pošto su se osećali ugroženo, radnici su izašli iz objekta i krenuli ka zgradi koju koriste zaposleni Komesarijata, ali su migranti krenuli za njima, opkolili ih i počeli da ih gađaju raznim predmetima, a zatim su počeli da lupaju prozore na upravnoj zgradi. Zaposleni su odmah pozvali policiju, ali je najpre došla samo jedna patrola sa dvoje policijskih službenika, a znatno kasnije više patrola, preneli su predstavnici Centra za azil u Bogovađi. 

 

Migranti su tražili da radnica napusti Centar i da se izvini, što je ona i uradila, a onda su tražili da poljubi njihovu prostirku za molitvu, što je takođe učinila, ali do smirenja situacije nije došlo već su migranti tražili izvinjenje od radnika obezbeđenja, pri čemu su pretili da će ući unutra sa motkama i sve ih pobiti ako ne dobiju izvinjenje, utvrdio je Zaštitnik građana.

Radnik obezbeđenja se izvinio migrantima na engleskom jeziku, ali je odbio da poljubi prostirku. Kada je stigao veći broj policajaca koji su napravili obruč oko Centra migranti su počeli da se mole ispred upravne zgrade a zatim se povukli u objekat u koji su smešteni i tamo počeli da lupaju stvari. 

Oko 17 časova toga dana stigla su dva autobusa Komesarijata iz Šida, a zaposleni su tada izdvojili najmlađe migrante i one za koje su znali da nisu učestvovali u neredima. Ostale, kojih je bilo 79, poslali su u Centar u Preševu, pa je sada u Centru za azil u Bogovađi smešteno 95 maloletnih migranata. 

Zaštitnik građana je 24.12.2020. godine po sopstvenoj inicijativi, nakon saznanja iz medija da je grupa migranata u tom centru naterala zaposlenu da poljubi prostirku za izvođenje njihovog verskog obreda, pokrenuo postupak kontrole rada Komesarijata za izbeglice i migracije radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa ovim slučajem i stepena bezbednosti u tom centru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading