OVO JE VAŽNO: Evo da li trebate da se VAKCINIŠETE, ako imate ANTITELA!

Autor: Kurir, Republika

Vesti

24.12.2020

06:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju!

RepublikaFoto: Tanjug
Marija Gnjatović

Još uvek nema saznanja kako će antitela reagovati na novi soj virusa. Marija Gnjatović kaže da virusi u prirodi konstantno mutiraju, ali da je malo brine pojava novih sojeva koronavirusa.

- To su očekivane reakcije. Virus pokušava da opstane u populaciji. Čak i vakcina može da bude razlog mutiranja virusa - objašnjava Gnjatovićeva.

Ističe da ovaj virus čak i ne mutira brzo kao neki drugi.

 

- Obično dolazi do neutralnih mutacija koje ne utiču na brzinu širenja, a ni razvoj teže kliničke slike. Kod ovog soja je utvrđeno da se brže širi i to može da napravi veliki problem zdravstvenim sistemima - upozorava Gnjatovićeva.

Kaže da još uvek ne postoje naučni dokazi za to kako je virus mutirao.

- Zna se samo da je mutacija nastala u tom jednom proteinu koji je vrlo važan za ulazak virusa u ćelije, ali ne postoje još uvek saznanja kako će stvorena antitela reagovati na novi soj, a ni kako će vakcine delovati. Pretpostavlja se da će biti efikasne - kaže Marija Gnjatović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading