VAZDUH OPASAN PO ZDRAVLJE: Najgore u ova četiri srpska grada!

Autor: Blic, Republika

Vesti

17.12.2020

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U četiri grada Srbije, po indeksu kvaliteta vazduha mobilne aplikacije AirVisual, vazduh je noćas bio "opasan po zdravlje", a nešto bolja situacija je od jutros, ali ne i u područijima gde se zadržala magla, a u kojima je, pokazuje AirVisual, kvalitet vazduha označen crvenom bojom, što znači "nezdrav".

RepublikaFoto: printscreen/naxi.rs

Nišlije, Valjevci, Čačani i Beograđani su po klasifikaciji ove popularne mobilne aplikacije koju koristi veliki broj građana, protekle noći udisali vazduh obojen ljubičastom bojom, koja opisuje indekse zagađenja veće od 200 i označava da je vazduh “opasan po zdravlje”.

AirVisual je glavni grad Srbije po tome svrstao na peto mesto po zagađenosti vazduha u svetu.

Najopasnije je, međutim, bilo u Nišu gde je skala AirVisual stigla do 276, u Valjevu i Čačku su se ti parametri kretali između 240 i 270, a deo Beograda koji je najduže ostao u ljubičastoj zoni bio je Kotež, sa indeksom kvaliteta vazduha od čak 290!

I jutarnji pogled na mapu AirSrbija na Balkanu pokazuje da je većina mesta u Srbiji, naročito ona u kojima se zadržala magla, obojena u crveno što predstavlja "nezdrav" vazduh, odnosno da je prisutno drastično povećano zagađenje suspendovanim česticama PM10 i PM2,5. Čačak je, međutim, ostao u ljubičastoj zoni sa indeksom kvaliteta većim od 200.

Vazduh bukvalno možemo i da vidimo i mirišemo

Vremenski uslovi u našoj zemlji poslednjih dana, uz aktuelno zagađenje tokom zimske sezone izazvane pojačanim grejanjem uz sve ostale izazivače zagađenja, praktično su “idealni” da imamo tako dramatične podatke o čestičnom zagađenju, pogotovo u gradovima koji se nalaze u kotlinama i nizijama.

- Smanjenje vazdušnog pritiska i zadržavanje magle u nizijama, gde imamo niže noćne temperature, dovode do povećane kondenzacije vazduha ali i koncentracije PM suspendovanih čestica, koja se u vidu smoga zadržava nad urbanim sredinama, zbog čega vazduh bukvalno možemo i da vidimo i mirišemo – kaže Biljana Mladenović, rukovodilac za kvalitet vazduha u valjevskom Zavodu za javno zdavlje.

U isto vreme, sajt državne Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) vazduh četvrte kategorije koji se kvalifikuje kao “zagađen”, pokazuje u Beogradu, Pančevu, Velikim Crljenima, Valjevu, Užicu i Boru. Aparati SEPA jutros rekordno zagađenje PM2,5 česticama beleže u Nišu (75,6 mikrograma po kubnom metru), a PM10 česticama u Pančevu (99,1 mikrograma po kubnom metru).

Za razliku od aplikacije AirVisual, na mapi SEPA Čačak nije ni u crvenoj, a kamoli ljubičastoj zoni, već je jutros "obojen" u zeleno, što znači vazduh "odličnog" kvaliteta!

Razlog otkriva prosti klik na mapu Agencije o trenutnom zagađenju vazduha u Srbiji – u ovom gradu, naime, uopšte ne mere čestično zagađenje, već koncentracije azot dioksida i ugljen monoksida koje su ispod graničnih vrednosti, pa je po njima, a shodno indeksima SEPA, vazduh “odličan”!

Pogoduju i širenju korone

Naučne studije sprovedene ove godine širom sveta, pokazuju da je u sredinama koje su biče najviše i u najdužem vremenskom period pogođene ovim aerozagađenjem, dolazilo i do više slučajeva infekcije korona virusom i težih posledica COVID-19, s obzirom da PM čestice, kao najsitniji polutant, stižu do najudaljenijih delova pluća i sem respiratornog napadaju i kardiovaskularni sistem.

Zagađenje PM suspendovanim česticama je najopasnije po ljudsko zdravlje, a Svetska zdravstvena organizacija je PM čestice, smešu prašine, dima i čađi koje nastaju kombinovanim uticajem grejanja, saobraćaja i industrije, proglasila odgovornim za smrt 3.600 ljudi u Srbiji svake godine. Više od polovine tog broja su žitelji Beograda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading