Završeni razgovori s Kinezima i Rusima: VAKCINA STIŽE PRE NOVE GODINE

Autor:

Vesti

16.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pregovori sa Rusima i Kinezima o isporuci njihovih vakcina Srbiji su završeni i već do kraja decembra dobićemo prve količine sputnjika-V i sinovaka, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

To, naravno, neće biti stotine hiljada doza, ali će već u prva dva meseca naredne godine stići veliki broj tih vakcina. Istovremeno, kako je juče najavio predsednik Aleksandar Vučić, u prvom kvartalu 2021. imaćemo i 340.000 doza vakcine koju su razvili nemački "Bajontek" i američki "Fajzer", što je dovoljno za vakcinaciju 170.000 ljudi.

Srpski telegraf u nekoliko navrata najavljivao je da su Moskva i Peking diplomatskim kanalima Srbiji poručili da će naša zemlja biti među prioritetima za isporuku. U međuvremenu, veći broj zemalja širom sveta kupio je njihove vakcine i one će biti kod nas u upotrebi čim dobiju atest Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

- Ruska vakcina je veoma blizu odobrenja, a kineska će ući u proceduru čim bude zvanično registrovana u toj zemlji. Sinovak jeste registrovan u Brazilu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu, ali u Kini je procedura još u toku - objašnjava za naš list sagovornik iz Vlade Srbije.

Saznanja našeg lista juče je potvrdila i premijerka Ana Brnabić, koja je ponovila da će Srbija biti jedna od prvih zemalja koje će imati vakcinu protiv koronavirusa i to pre kraja ove godine.

- U četvrtak ujutru imamo još jedan sastanak najužeg tima kod predsednika republike da ga izvestim o tome dokle smo došli - rekla je Brnabićeva, ističući da smo izdvojili novac da platimo avans 50 odsto jednom proizvođaču vakcina koje čekamo i nemamo nikakav finansijski problem s tim.

I predsednik Vučić naglasio je da vakcina stiže u Srbiju pre kraja godine.

- Vakcinacija će krenuti kada to odobre zdravstvene vlasti, najkasnije u januaru, ali možda i krajem decembra. Mi ćemo prve količine vakcina, bar dve različite vakcine, a možda i tri, imati pre kraja godine - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je bilo razgovora i sa američkom kompanijom "Moderna", koja vakcinu može da isporuči tek krajem sledeće godine, te da će se razgovarati i sa kompanijom "Džonson i Džonson" i drugima.

- Gledaćemo da ponudimo ljudima u Srbiji sve vrste vakcina, pa neka biraju, što mislim da je fer. Ja mislim da je svaka vakcina dobra - kazao je Vučić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading