SRPSKI TELEGRAF SAZNAJE: Evo da li će biti POLICIJSKOG ČASA ZA SVETOG NIKOLU! Krizni štab presekao

Autor:

Vesti

16.12.2020

04:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabrana za kafiće, restorane, barove ostaje na snazi. Nema policijskog časa na Svetog Nikolu.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Frizer (Ilustracija)

Već narednog vikenda, prema informacijama koje je Srpski telegraf nezvanično dobio od sagovornika iz kriznog štaba, pojedini preduzetnici poput frizera i sličnih delatnosti moći će da rade do 14 ili 15 časova. Isto važi i za pojedine prodavnice koje ne spadaju u prehrambene, a razmatra se da im se tim radnjama dozvoli i da radnim danima budu otvorene do 21 čas.

Kafići, barovi i restorani i dalje će morati da budu zatvoreni od petka u 17 časova do ponedeljka ujutru.

Krizni štab održaće novu sednicu u petak, dan uoči Svetog Nikole, na kojoj će pomenuta mera biti ublažena. Sve druge će ostati na snazi, a razgovaraće se i o režimu tokom novogodišnjih praznika.

Labavljenje mera

1. Frizeri i drugi preduzetnici moći će vikendom da rade do 14 ili 15 časova

2. Isto se odnosi i za pojedine prodavnice koje ne spadaju u prehrambene, a moguće je da će one dobiti dozvolu i da radnim danima budu otvorene do 21 čas

- Za Svetog Nikolu sigurno nam ne preti policijski čas. Zasad deluje i da u novogodišnjoj noći neće biti zabrane kretanja. Ipak, to bi moglo i da se promeni, zavisno od kretanja broja zaraženih. Što se tiče zabrane okupljanja, ona sigurno ostaje na snazi i novogodišnjih proslava na javnim mestima neće biti - objašnjava sagovornik našeg lista.

PODNELI TUŽBU

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da je lično potpuno protiv zabrane kretanja i zatvaranja prodavnica i zanatskih radnji vikendom jer ti građani moraju da zarađuju i hrane decu.

PCR test ili izolacija i za ljude koji dolaze iz RS

- Strani državljani: Nema ulaska bez negativnog PCR testa

- Državljani Srbije: Ulazak uz negativan PCR test, ko ga nema, ide u izolaciju na 10 dana. Izolaciju može da prekine ako uradi test

Nove cene testova na lični zahtev:

- 18.000 za strance

- 9.000 za naše državljane od 1. januara


- Ne volim da ograničavam ljude u slobodi kretanja. Mi smo to radili, ali ovi što nam spočitavaju da to treba ponovo da radimo su podneli tužbu protiv Republike Srbije zbog diskriminacije starijih osoba koje nisu mogli da izlaze u martu i aprilu, tako da ne možete udovoljiti ljudima - navela je premijerka i dodala:

- Ja ne vidim nikakav problem da, kada vam brojevi padaju, odložite odluku oko Nove godine, koja treba da stupi na snagu za 16 dana. Pa valjda želite da vidite kako će biti. I mnoge druge ozbiljne zemlje, kao što su Francuska i Austrija, tako rade.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Krizni štab

Vlada Srbije je juče održala sednicu na kojoj je potvrdila odluke donete dan ranije na kriznom štabu.

Kon: Doček nije realan

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon izjavio je juče, govoreći o epidemiološkim merama za Novu godinu i Božić, da još nema odluke o tome. Na pitanje koliko je realno da se uvede policijski čas, Kon je rekao da na to ne može da odgovori, ali da može da kaže da nije realno da će se Nova godina dočekivati kao da se ništa ne dešava.

Kon je rekao da je broj novozaraženih koronavirusom počeo da pada u odnosu na pre desetak dana, a da će se efekti kada je reč o broju prijema u bolnice osetiti za desetak dana.

DVE OPCIJE

Kao što je i najavljeno, ulazak u Srbiju biće za strance dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Državljani Srbije moraće takođe da imaju PCR test, ali uz opciju da, ako ga nemaju, odu u kućnu izolaciju u trajanju od 10 dana, koju mogu prekinuti kada urade test. Ova mera stupa na snagu 20. decembra. Izuzetaka nema, tako da mera obuhvata i sve ulaske sa teritorije BiH, odnosno Republike Srpske.

Prema odluci vlade, cena testiranja na lični zahtev za strane državljane sada iznosi 18.000 dinara, dok je za državljane Srbije cena do kraja godine nepromenjena i iznosi 6.000 dinara. Od 1. januara cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading