STRAŠNE BROJKE! U KRAGUJEVCU SKORO SVAKO TESTIRANO DETE POZITIVNO NA KORONU: Gužva u dečjoj kovid ambulanti

Autor: Telegraf Republika

Vesti

10.12.2020

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U gotovo 95 odsto slučajeva potvrđeno je prisustvo virusa korona kod pregledane dece", kaže Danijele Petrović, portparolka Doma zdravlja, i dodaje da najčešće dolaze deca zaražena porodičnim kontaktima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustacija

Za prva tri dana rada dečije kovid-ambulante u Kragujevcu pregledano je skoro 150 pacijenata. Ambulanta je u nadležnosti doma zdravlja u ovom gradu i namenjena je isključivo deci školskog uzrasta. Razlog za otvaranje bio je, kažu u domu zdravlja, to što je u poslednjih desetak dana znatno povećan broj dece sa simptomima kovida.

Prema rečima Danijele Petrović, portparolke Doma zdravlja, cilj je da se za decu obezbede posebni uslovi za preglede i dijagnostiku.

- U poslednjih desetak dana znatno je povećan broj dece uzrasta od sedam do 19 godina, koja se javljaju pedijatrima zbog sumnje na zarazu virusom korona. Zbog toga smo odlučili da se deca izdvoje iz ambulanti gde pacijenti dolaze i zbog drugih zdravstvenih problema - kaže Danijela Petrović za Novosti.

Dečja kovid-ambulanta nalazi se u prostorijama odeljenja ORL u zgradi ATD. Lekari pregledaju i do pedesetoro dece dnevno. U toj ambulanti se radi kompletna dijagnostika, uključujući i testiranje na virus korona. Najčešće im, kažu, dolaze deca zaražena porodičnim kontaktima.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Zasad, u gotovo 95 odsto slučajeva potvrđeno je prisustvo virusa korona kod pregledane dece. Srećom, reč je uglavnom o lakšoj kliničkoj slici i deca se upućuju na kućno lečenje, uz savet da se u slučaju pogoršanja odmah jave lekaru - kaže Danijela Petrović.

Ona pojašnjava da deca imaju različite simptome, pa pored respiratornih problema i temperature javljaju se i sa stomačnim tegobama, malaksalošću i bolom u leđima.

U dečjoj kovid-ambulanti angažovane su dve ekipe lekara i drugog medicinskog osoblja. Ambulanta radi svakog dana od 7 do 21 sat.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading