DOČEK RASPRODAT, A NEĆE GA NI BITI?! Hoteli, klubovi i restorani primaju rezervacije: EVO KOLIKO KOŠTA najluđa noć u elitnim beogradskim mestima

Autor:

Vesti

10.12.2020

05:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve i da se ostvare najave da će biti dozvoljeno do deset gostiju, nikom se neće isplatiti da plaća muziku i osoblje.

RepublikaFoto: ST/Nebojša Mandić
Doček Noge Godine (Ilustracija)

Prave račun bez krčmara! Mnogobrojni hoteli, restorani i klubovi nude rezervacije i prodaju mesta za spektakularne dočeke Nove godine i nastupe poznatih pevača iako su svesni da od tog posla neće biti ništa.

Kako su se uverili novinari Srpskog telegrafa, pozivajući nekoliko takvih objekata, među kojima su i prestižni hoteli "Hajat" i "Kraun plaza", kada se predstavite kao zainteresovani gost, ubeđivaće vas da će slavlja biti uz poštovanje mera i da ne treba da brinete ("vraćamo pare ako slučajno ne bude dočeka"). Međutim, kada smo ponovo zvali i predstavljali se kao novinari, slušali smo sasvim drugu priču, koja se svodi na to da sada ne mogu ništa da komentarišu, da do 31. decembra ima još dosta vremena i da će moći da se oglase tek kada krizni štab i Vlada donesu odluku kakav će režim važiti za novogodišnje praznike.

NEĆE DA PRIČAJU

Prepričavanje ovih razgovora, koji su bili gotovo identični, bilo bi trošenje vremena i prostora u novinama. Zanimljivo je, međutim, da je bez ikakvog objašnjenja ostalo naše pitanje zašto su spremni da ljudima uzmu pare (koje nisu male, pogledajte okvir) za doček za koji su i sami gotovo sigurni da ga neće biti. Niko na tu temu nije želeo da kaže ni reč, a u dva-tri navrata su nam čak i spuštali slušalicu kad bismo ih to pitali.

- Ma dajte, molim vas. A šta vas briga ako neko hoće sada da rezerviše mesto iako se ne zna šta će biti - rekla nam je devojka koja se javila na telefon jednog beogradskog kluba.

Janković: Okupljanja su s razlogom zabranjena

Podsetimo, prema saznanjima iz kriznog štaba, koja smo juče objavili, ugostiteljima bi moglo da bude dozvoljeno da rade u novogodišnjoj noći ukoliko broj zaraženih bude makar donekle pao do kraja meseca. Ipak, to bi bilo uz velika ograničenja, pa u lokalu ne bi moglo da se nađe više od deset gostiju. Samim tim, jasno je da ne postoji šansa da nastupi neki iole popularan muzičar.

Da neće biti većeg popuštanja mera za Novu godinu, čuli smo i od epidemiologa Predraga Kona, dok je imunolog Srđa Janković pozvao građane da u svakom slučaju smanje sve kontakte van domaćinstva i Novu godinu dočekaju s porodicom bez okupljanja.

Neki od dočeka koji se reklamiraju

1. "Hajat"

Saša Matić 150+ evra

2. "Kraun plaza"

Aleksandra Prijović 120+ evra

3. "Kopernikus ivent centar"

Peđa Medenica, Rada Manojlović 100+ evra

4. "Kasina"

Nataša Bekvalac 50+ evra

5. "River splav"

Tea Staševska 32 evra

6. "Tri šešira"

Tamburaši 80 evra

- Okupljanja su s razlogom zabranjena. Cilj mera koje su na snazi jeste da se spreči pogoršanje situacije, zatim da se stabilizuje stanje, a tek onda počne da se poboljšava - kazao je Janković.

APEL DOKTORA

Kako je rekao, na snazi je mera zabrane okupljanja, ali su rezervacije rasprodate za doček Nove godine u klubovima, restoranima, kafićima.

- To ne ide jedno s drugim. Apelujem na građane da poštuju mere i preporuke. Ako se budemo okupljali, samo ćemo Novu godinu već na početku učiniti lošijom nego što želimo da bude - zaključio je stručnjak.

S obzirom na to da nam predstoji Sveti Nikola, a potom i Nova godina, ponovo je pokrenuto pitanje postoji li način da država kontroliše okupljanja u privatnim objektima (stanovi, kuće). Po svemu sudeći, baš kao i kada je bio Aranđelovdan, od te kontrole nema ništa, pošto su iz komunalne milicije potvrdili da nije u njihovoj nadležnosti niti je u skladu s ovlašćenjima koja imaju kontrola broja okupljenih u privatnim stanovima. Oni to mogu činiti samo u javnim objektima, uključujući tu i stanove koji se izdaju na dan, jer se ovi tako tretiraju.

S druge strane, komunalci jesu nadležni za kontrolisanje i sprečavanje prevelike buke koja dopire iz privatnih objekata.

Pravnik Dragiša Ćalić iz Komiteta pravnika za ljudska prava objasnio je da komunalna milicija ne može da ude u nečiji stan i proveri da li se okupilo više ljudi nego što je dozvoljeno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading