Siniša Mali: Izdvajanja za prosvetu uvećana za 12 milijardi dinara

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

08.12.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su u budžetu za 2021. godinu za prosvetu i obrazovanje predviđena izdvajanja od ukupno 235,7 milijardi dinara i da je za taj sektor izdvojeno 12 milijardi dinara više nego u ovoj godini.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Siniša Mali

Mali je u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog budžeta za 2021.godinu, rekao da je, osim borbe sa kovidom-19, ulaganje u mlade, obrazovne kapacitete, istraživanja i znanje najvažnija stvar za Vladu Srbije.

- Osim borbe protiv pandemije, ulažemo maksimalne napore da se obrazovni sistem poboljša, ulažemo ne samo u zgrade, kompjutere, već i u znanje mladih kako bi bili što spremniji i sposobniji da se nose sa izazovima budućnosti - rekao je Mali.


On je naveo da je u budžetu izdvojeno 940 miliona dinara za program Erazmus plus koji omogućava našim studentima da uđu u proces razmene sa stranim studentima.

Kako je rekao, u budžetu je predviđeno 700 miliona dinara za besplatne udžbenike za socijalno ugrožene učenike, dok je za digitalne udžbenike planirano 789 miliona dinara.

 


Za opremanje škola namenjeno je 729 miliona dinara, dok je 37 miliona evra izdvojeno za nastavak procesa digitalizacije učionica.

Mali je naveo da je 95 miliona evra namenjeno za početak izgradnje umetničkih fakulteta, koji će biti na jednom mestu, zatim da Biološki i Geografski dobiju svoje zgrade, kao i da se proširi ETF u Beogradu.

Potpuno smo posvećeni izgradnji novih škola i fakulteta kako bi učenici i studenti imali što bolje uslove za rad - rekao je Mali.

Dodao je da su za rekonstrukciju i proširenje kapaciteta studentskih domova u budžetu planirana 32 miliona evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading