MALE BOGINJE I U BEOGRADU: Registrovan virus kod četiri osobe!

Autor: blic.rs

Vesti

08.11.2017

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu je kod četiri osobe, koji nisu povezane, laboratorijski utvrđen virus malih boginja, saznaje "Blic".

U Beogradu proglašavaju epidemiju malih boginja 

Institit "Torlak" laboratorijski potvrdio morbile kod četiri osobe iz Beograda, koje prethodno nisu bile u kontaktu sa zaraženima na Kosovu.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dve obolele osobe u Beogradu su mlađe od pet godina, dok su preostale dve starije od 20 godina.

Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa. Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja, navodi se u izveštaju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji malih boginja u Srbiji.

Prema nezvaničnim informacijama, među obolelima u Beogradu je i jedno dete kineske nacionalnosti.

- U Kini vakcinacija nije obavezna i to je svakako razlog obolevanja - navodi izvor iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Kako ističe, Gradski zavod za javno zdravlje prati redovno situaciju i broj novoobolelih.

Dovoljno je da jedna osoba kine i da zarazi 15 ljudi

Stručnjaci kažu da samo jednim kontaktom sa zaraženom osobom neminovno dolazi do širenja bolesti, kao i da jedna osoba može zaraziti njih 15.

Kako je ranije rekao epidemiolog Zoran Radovanović, hirurška maska je relativna zaštita i da je jedina pouzdana zaštita od morbila upravo MMR vakcina koje se mnogi plaše.

- Maska može donekle da zaštiti, ali pričamo o visokozaraznoj bolesti koja se lako širi. Dovoljno je da se boravi u prostoriji u kojoj je zaražena osoba kinula da bi se i drugi zarazili. Vakcina je najpouzdanija zaštita, a ukoliko se osoba koja je primila MMR zarazi, dobiće blaže simptome. Zaraza se brzo širi, dete je zarazno i pre nego što se pojave prvi simptomi. Naime, dva dana pre pojave simptoma, kada je dete prividno zdravo, ono je izvor zaraze. Zatim, i kada dobije visoku temperaturu i četiri do pet dana od pojave ospi ono može da zarazi druge osobe - priča Radovanović.

Lekari navode da period inkubacije bolesti traje od 10 do 12 dana, da se ospe pojavljuju između dva i četiri dana od početka, a prolaze posle četiri do šest dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading