SAČUVAJTE NAŠU DECU OD HRVATSKIH LAŽI! Matija Bećković se bori za istinu: NETAČNE INFORMACIJE SE PROVLAČE KROZ ISTORIJSKE UDŽBENIKE

Autor:

Vesti

05.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Netačne informacije koje se provlače kroz udžbenike istorije bile su alarm da se SANU javno oglasi, kaže akademik Matija Bećković.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Matija Bećković

Apel Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) da se zaštiti "Zavod za izdavanje udžbenika", kao institucija od nacionalnog značaja i jedna od najvažnijih ustanova obrazovnog sistema Srbije, dočekan je sa velikom podrškom u javnosti.

- Tržište školskih knjiga je izvan državne kontrole, što je neprihvatljivo za bilo koju pravno uređenu, slobodnu i nezavisnu državu - naglasili su srpski akademici.

Bez kontrole

Podsećamo, Zakon o udžbenicima liberalizovao je njihovo izdavanje s obrazloženjem da će se time zbog konkurencije poboljšati kvalitet, sniziti cena udžbenika, a država od svih izdavača ubirati veći porez. Međutim, to se nije dogodilo, naprotiv, kvalitet je drastično opao, a država izgubila svaku kontrolu nad onim što se štampa u udžbenicima, što je nedopustivo.

Biznis vredan 150 miliona evra našao se u rukama desetina privatnih izdavača, mahom stranaca, kao slučaj "BIGZ", koji su kupili Hrvati i koji sa još nekoliko svojih izdavačkih kuća, kao što je "Klet", drže 30 odsto ovog tržišta. Minulih godina, posebno u udžbenicima istorije za osnovce često su se pojavljivale netačne informacije. Tako je, recimo, povučen iz upotrebe sporan udžbenik iz istorije za sedmi razred, čiji je izdavač "BIGZ školstvo", a u kome se sugerisalo da su deca otimana od roditelja kao danak u krvi imala mogućnost da napreduju u Osmanskom carstvu. Ovo je bio samo jedan od brojnih primera falsifikovanja istorije, zbog čega se javnost pobunila.

Prema rečima profesora na Fakultetu za kulturu i medije Milivoja Pavlovića, ključna promena u oblasti nastavne literature u Srbiji nastala je naopako izvedenom liberalizacijom tržišta, kao da je udžbenik obična roba.

Akademik Matija Bećković kaže za Srpski telegraf da je izuzetno važno što je SANU ukazao na ovaj veliki problem, koji hitno treba rešiti.

RepublikaFoto: Tanjug
Milivoj Pavlović

Jedva preživljavaju

"Zavod za udžbenike" je javno preduzeće, pa građani misle da se oni finansiraju iz budžeta Vlade Srbije, što nije tačno. Poslednjih godina se suočavaju sa teškoćama u poslovanju jer žive isključivo od profita.

- To je posledica izvršene liberalizacije tržišta udžbenika i prodora privatnih, pa i stranih izdavača, iza kojih stoje interesi koji nisu u skladu sa načelima obrazovne, naučne i kulturne politike našeg društva. Potrebno je, pre svega, rešiti statusno pitanje "Zavoda", a potom bi donošenjem novog zakona o udžbenicima trebalo rešiti sadašnje haotično stanje na tržištu školske literature. Smatramo da bi zakonom trebalo bitno zaoštriti uslove i procedure za objavljivanje knjiga koje ulaze u školsku upotrebu - poručuju iz "Zavoda".

- Obrazovanje dece i udžbenici iz kojih uče najvažnije je pitanje za nas, kao društvo, i našu budućnost. Pojedine netačne informacije koje se provlače kroz, recimo, udžbenike istorije bile su alarm koji se upalio i naterao sve nas, pa i SANU, da se javno oglasi i zatraži da se to konačno zaustavi i reši, i hvala bogu da je tako - kazao je Bećković.

Iz "Zavoda" poručuju da je njihov opstanak jedno od strateških pitanja celokupnog društvenog sistema.

ČINJENICE

* 1957. osnovan je "Zavod za udžbenike"

* 400 miliona primeraka udžbenika, priručnika, ali i drugih vrednih knjiga, objavili su do sada

* "Zavod" je objavio sabrana dela velikana srpske nauke i kulture, kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Jovan Cvijić, Stevan Mokranjac...

* Na spisku objavljenih knjiga "Zavoda" nalaze se monografije, leksikografska izdanja, sabrana dela vodećih imena svetske nauke, književnosti i umetnosti

* "Zavod" je dobitnik brojnih prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim sajmovima knjiga, čime nadilazi sve druge izdavače udžbenika u Srbiji

- Nije ovde reč samo o "Zavodu" kao izdavaču, reč je o njegovom doprinosu obrazovnom, naučnom, kulturnom, ekonomskom i ukupnom javnom interesu države. Od osnivanja do danas osnovni cilj "Zavoda" je celovito i kvalitetno obezbeđivanje udžbenika za sve nivoe obrazovanja, predmete i sve kategorije učenika, poštujući odgovarajuće obrazovne standarde i nastavne programe - kažu u ovoj ustanovi.

Umesto odgovora na naša pitanja, iz BIGZ su poručili da će se saopštenjem oglasiti Udruženje izdavača udžbenika, čiji su i oni član.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading