POMRITE OD KORONE, ALI RUSKU I KINESKU VAKCINU NE KUPUJTE: EU traži da se vakcinišemo kako oni kažu

Autor: B. PAUNOVIĆ - K. ILIĆ

Vesti

05.12.2020

04:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žitelji Srbije treba da se vakcinišu isključivo vakcinama zapadnih proizvođača, ma kada one bile masovno dostupne i bez obzira na to koliko bi života zbog toga moglo da bude izgubljeno.

RepublikaFoto: AP/ Ted S Warren
Vakcina (Ilustracija)

Ovakva sramna poruka (ucena) poslata je vlastima u Beogradu diplomatskim kanalima iz Brisela sa ciljem da bude sprečena distribucija ruske i kineske vakcine protiv virusa KOVID-19. Prema rečima dobro upućenog sagovornika našeg lista, slično upozorenje poslato je u još neke evropske prestonice.

- Suština je u tome da u Briselu strepe od širenja uticaja Moskve i Pekinga preko upotrebe njihovih vakcina. Posebno što se pokazalo da su one izuzetno efikasne, ali i da mogu biti isporučene u velikim količinama u relativno kratkom roku. Uz Srbiju, upozorena je i Mađarska, odnosno Orban, ali i još neke zemlje u regionu koje su van EU poput Severne Makedonije - objašnjava izvor Srpskog telegrafa.

PRVA ISPORUKA

Na ovakvu poruku iz Brisela predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je vrlo direktno u četvrtak uveče, kada je gostovao na RTS.

- Ne interesuje me šta će reći Brisel ako se odlučimo za rusku ili kinesku vakcinu, već me interesuju životi građana Srbije. Moj posao i moja obaveza je da vodim računa o građanima Srbije, a od toga ko će šta da mi kaže sam umoran - istakao je šef države i dodao:

Spasić: Srbija treba da gleda ono što njoj najviše odgovara

 

- Poštujem Evropu, ali najviše volim Srbiju i najviše volim ljude koji žive u Srbiji, koje god da su nacije. Naša obaveza je da sačuvamo živote. Učiniću sve da i jedan život više spasem, pa makar istrpeo najgore napade iz Brisela, Pekinga, Moskve.

Šarl Mišel (Evropski savet): Četiri kriterijuma za odluku

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel očekuje da se u narednih nekoliko sedmica u EU donese odluka o upotrebi vakcina protiv KOVID-19 koja će biti zasnovana na nauci, znanju, kvalitetu i transparentnosti. On naglašava da je predstojeća vakcinacija pitanje kredibiliteta i sposobnosti EU.

- Imam poverenje u evropski proces i evropska regulatorna tela koja rade i odlučuju o kvalitetu i bezbednosti buduće vakcine - rekao je Mišel i pozvao na borbu protiv lažnih informacija koje za cilj imaju da otežaju primenu vakcine potrebne za zaštitu građana, ne precizirajući na šta tačno misli.

Naglasio je da ne bi mogao da zaspi kada bi znao da je mogao da obezbedi rusku ili kinesku vakcinu i da spase živote građana, a da je to odbio zbog politike i Brisela.

- Kako bih ja posle toga mogao da zaspim - upitao je predsednik, precizirajući da će se potruditi da na tržištu budu proverene i bezbedne vakcine, koje će biti besplatne za sve građane Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
PRIJATELJI U NEVOLJI: Vladimir Putin i Si Đinping

U međuvremenu, u Srbiju je stiglo 20 ruskih vakcina sputnjik-V, koje su pod pratnjom BIA prebačene na institut "Torlak" da bi prošle sva neophodna ispitivanja. Takođe, sa Kinom je potpisano pismo o namerama za isporuku vakcina, kojima je u toj zemlji dosad vakcinisano oko milion ljudi.

Naći ćemo dovoljno prijatelja

Govoreći o vakcinama, predsednik Vučić je istakao da ćemo ih imati dovoljno, kao što imamo dovoljno respiratora, bolnica, mesta za hospitalizaciju...

- Bićemo u stanju da nađemo dovoljno prijatelja u svetu, da platimo i budemo u prvoj polovini zemalja koje će dobiti vakcine. Hoćemo da zaštitimo stanovništvo i da nam ekonomija ne zaostaje - ukazao je Vučić.

"Fajzer": Moraćemo da prepolovimo isporuke

Američka farmaceutska kompanija "Fajzer" moći će da isporuči samo polovinu doza koje je prvobitno planirala do kraja godine zbog problema u lancu snabdevanja, ali i dalje očekuje da će isporučiti više od milijardu doza 2021. "Fajzer" i nemački "Bajontek" nadali su se da će do kraja ove godine isporučiti 100 miliona vakcina širom sveta, a taj plan sada je smanjen na 50 miliona.

Kako prenose američki mediji, kompanija je utvrdila da sirovine korišćene u ranoj proizvodnji nisu ispunile njene standarde.

ŠTA NAS BRIGA

Zoran Spasić, spoljnopolitički analitičar, smatra da Srbija treba da gleda ono što njoj najviše odgovara:

- O tome je i predsednik Vučić govorio. Kao što je rekao, mi ćemo se truditi da uzmemo vakcine sa nekoliko strana, tako da će građani imati mogućnost da biraju.

Ovo su druge ucene EU

1. Vojne vežbe

Srbija je u septembru saopštila da u sledećih šest meseci odustaje od zajedničkih vežbi sa svim stranim armijama i vojnim savezima nakon (ne)formalnih pritisaka Brisela da naši vojnici ne idu na vežbu "Slovensko bratstvo 2020" u Belorusiji sa snagama te zemlje i Rusije

2. Sankcije Lukašenku

Evropski zvaničnici u nekoliko navrata izjavljivali su da Srbija mora da se priključi sankcijama protiv Aleksandra Lukašenka i njegove vlasti uvedenim nakon navodnih nepravilnosti na izborima u toj zemlji

3. Sankcije Rusiji

Mada je predsednik Vučić u nekoliko navrata bio decidan da Beograd neće uvoditi sankcije Moskvi, iz Brisela se svako malo ponavlja da Srbija treba spoljnu politiku da usaglasi sa EU, pri čemu se, pre svega, misli na te sankcije

4. Nabavka oružja

Iz EU su u nekoliko navrata, doduše najviše neformalno, stizale poruke da bi u modernizaciji naše vojske bilo pametno da se ne oslanjamo previše na rusko oružje i tehniku

Arežina: Veliki sarađuju s Kinom, a mali, poput Srbije, dobijaju prigovore

Sanja Arežina, autorka knjige "Kina u Evropi", precizira da se negativna retorika vezana za Kinu iz Amerike prelila i na prostor EU:

- To se moglo videti u nekoliko stavova koje je Brisel izneo povodom Kine. EU više Kinu ne gleda samo kao partnersku zemlju već kao državu koja joj parira. Sve vreme je prisutna ta neka dvostruka retorika. S jedne strane, razvijene države mogu bez ikakvih problema da sarađuju s Kinom, dok male, poput Srbije, dobijaju prigovore.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading