Krizni štab: Pad broja obolelih od koronaviursa očekuje se nakon 25. decembra

Autor:

Vesti

04.12.2020

14:08 >> 14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krizni štab za suzbijanje kovida-19 održao je danas konferenciju za novinare u Palati Srbija povodm novih mera Vlade Srbije za suzbijanje epidemije. U obraćanu medijima istaknuto je da se vrh trećeg talasa očekuje između 15. i 25. decembra, te da bi nakon toga trebalo doći do pada broja inficiranih.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Mirsan Đerlek

Nove mere uključuju skraćenje radnog vremena ugostitesljskim objektima koji će od danas raditi do 17 sati, dok će preko vikenda biti zatvoreni, kao i tržni centri koji neće raditi subotom i nedeljom. Prodavnice prehrambene robe radiće do 21 čas, a apoteke, pumpe i servisi za dostavu hrane moći će da rade neograničeno.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsan Đerlek i direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić.

Na početku konferencije saopšteni su podaci o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, zatim je Edita Stokić saopštila podatke o stanju u Kliničkom centru Vojvodine. Ona je navela da se pacijenti, koji imaju tešku i srednje tešku kliničku sliku, nalaze na sistemima mehaničke ventilacije. Takođe, dodala je da se razmatra mogućnost da se hala Sajma u Novom Sadu pretvori u kovid bolnicu.

- Ono što želim da istaknem to je da smo uočili da je ovih poslednjih nedelja priliv pacijenata bio velik. Ali, da su to pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, ali i da su to pacijenti koji pripadaju kategoriji kritično obolelih pacijenata. Naša svaka jedinica koja pripada kovid centru ima i jedinicu intenzivne terapije - rekla je Edita Stokić.

Ona je sama postavila pitanje i o obljevanju medicinskih radnika i tom prilikom je kazala da i u KCV, kao i u celoj Srbiji, zdravstveni radnici nisu mogli izbeći da se zaraze koronaviursom.

Foto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Edita Stokić

Vakcinacija

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja govoreći o imunizaciji stanoviništva od kovida-19, rekao je da će se tek nakon primanja druge doze vakcine moći reći da je stanovništvo bezbedno od koronavirusa.

- Masovna vakcinacija se očekuje u prvom kvartalu iduće godine. Do kraja ove godine doći će određena količina vakcina, namenjena zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci. Treba nekih sedam dana od primanja druge doze da ćemo biti bezbedni. Ipak, moramo biti vrlo oprezni jer će se pojavljivati sporadični slučajevi kovida-19 - rekao je Đerlek.

On je istakao da će sve vakcine koje građani budu primali biti besplatne i da će se u imunizaciji koristiti samo ona sredstva koja su potpuno bezbedna i koja su prošla svu proceduru Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Krizni štab

Osvrnuvši se na izjave pojedinih članova Kriznog štaba koji su istiacali da su mere u sprečavanju širenja epidemije zakasnele, Đerlek je rekao da su svi članovi ovog tela obavljali posao na najbolji mogući način i da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje.

- Krizni štab funkcioniše na način da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali se donosi odluka na osnovu glasanja svih članova. Mišljenja profesora Tiodorovića i Kona da se zakasnilo izuzetno cenim, zašto ne bi imali pravo na mišljenje. Međutim, odlučuju svi članovi Kriznog štaba - kazao je on.

 

 

 

Govoreći o redovima ispred bolnica, Đerlek je rekao da je evidentno da se virus preliva iz regiona u Srbiju.

- Svi smo mislili da ćemo biti izolovano ostrvo u okruženju koje je pod jakim udarom koronavirusa. To je nerealno i sa svim migracijama stanovništva, pre svega studenata, i kod nas je došlo do porasta broja zaraženih. Mi smo omogućili šatore s grejnim telima da olakšamo čekanje u redovima. Približavamo se piku trećeg talasa, koji će biti oko 25. decembra. U Beogradu je pre samo sedam dana bilo više od 50 odsto obolelih u celoj Srbiji, sada je taj broj manji za 20 odsto. Broj obolelih je u zaravnjenju na 2.000, ali će početi da pada za sedam dana. To ne znači da će tako biti i u drugim gradovima. Imaćemo i u celoj zemlji pad broja obolelih, a sa novom bolnicom u Batajnici i novim kadrovima, kao i nabavkom opreme, mislim da ćemo se odupreti nimalo lakom trećem talasu - rekao je Đerlek.

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža/E. DELIBAŠIĆ
Foto: Ilustracija

Pik trećeg talasa

Đerlek je na konferenciji posebno podvukao da se pik trećeg talasa koronavirusa očekuje u periodu od 15.-25. decembra i da će se nakon toga situacija polako stabilizovati, posebno u Beogradu.

- U Beogradu imamo jasne parametre. Prošle nedelje smo u Beogradu imali više od 50 odsto obolelih u celoj Srbiji, a mi u poslednjih nekoliko dana imamo broj pregleda koji je smanjen za preko 20 odsto. Broj novoobolelih je na nivou od 2.000. ali tu imamo zaravnjenje krive i očekujem i da će taj broj početi da pada. Što ne znači da će se to desiti u ostalim delovima Srbije, jer se sada infekcija preliva iz Beograda - rekao je Đerlek.

 

 

 

Govoreći o novim merama, Đerlek je istakao da je njihov cilj da se uspostavi kontrola nad epidemijom i pozvao građane da se odgovorno pridržavaju preporuka kako bismo zajedno odneli pobedu nad epidemijom kovid-19.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading