DANAS JE VELIKI PRAZNIK! Na Vavedenje Presvete Bogorodice žene koje žele decu treba da ispoštuju jedan OBIČAJ

Autor: Republika

Vesti

04.12.2020

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci

RepublikaFoto: Wikipedia
Vavedenje Presvete Bogorodice

Vavedenje, ili kako ga još zovu Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica je obeleženo crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru. Spada među 12 najvećih hrišćanskih praznika.

Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane.


Po obećanju, da će dete koje im Gospod podari, posvetiti njemu na službu, sveti Joakim i Ana doveli su trogodišnju Mariju u jerusalimski hram. U svečanoj povorci, Marija je išla između majke i oca, a iza njih kretali su se mnogi rođaci i prijatelji.
Bogorodica

Na ulazu u hram, Mariju je dočekao prvosveštenik Zaharija, otac svetog Jovana Preteče i Krstitelja i uveo je u svetinju, gde je bila do svoje 12 godine. Posle smrti roditelja, Devu Mariju su dali Josifu, njenom rođaku iz Nazareta. U Josifovom domu Bogorodica Marija je i primila blagovest od arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božjeg.

Vavedenje je jedan od pet najvećih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici i krsna slava. Današnji praznik je i slava manastira Hilandar.

RepublikaFoto: Photo by Andriy Tod on Unsplash
Foto: Ilustracija

NARODNI OBIČAJI

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

U takovskim selima bio je običaj da se posle službe u crkvi, svečano odevene i okićene cvećem, okupe sve mlade koje su se te jeseni udale.

U selima u južnomPomoravlju žene koje nemaju decu, odlaze u manastir Crkvicu, gde se čitavu noć mole kako bi dobile porod.

Prema verovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zveri.

Na osnovu toga kakvo je vreme na današnji dan, u istočnoj Srbiji su predskazivali rod useva, vedro nebo i lepo vreme obećavajudobru letinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading