ČEKA NAS TOPLA ZIMA: Nemojte vaditi iz ormana kape, rukavice i debele džempere!

Autor:

Vesti

02.12.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čeka nas duga i topla zima. Iako smo nakon prošlogodišnje blage zime očekivali da ove godine sve bude drugačije, meteorolozi prognoziraju da ćemo ponovo imati temperature iznad prosečnih.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Dugoročna prognoza za zimu, koju su objavili britanski meteorolozi za celu Evropu, za Balkan predviđa veliku verovatnoću pozitivnih odstupanja temperature u odnosu na višegodišnji prosek. To, naravno, ne znači da neće biti i hladnih dana, ali će oni svakako biti u manjini.

Meteorolozi objašnjavaju da se pojam natprosečno tople zime zapravo odnosi na prosečnu temperaturu i upozoravaju na to da je moguće da jedne nedelje temperatura spadne na 15 stepeni ispod nule, da bi već u toku druge sedmice ta temperatura skočila na +15. Tako bismo se od smrzavanja jedne nedelje došli do nošenja jesenjih i prolećnih jakni, već druge sedmice.

Količina padavina bi trebalo, prema predviđanjima meteorologa, da ostane u proseku, što znači da neće uslediti neka veća odstupanja.

- Cela Evropa biće manje-više suočena s temperaturama iznad nule tokom decembra, januara i februara. Što se tiče Balkana, ne treba očekivati neke ekstremne vremenske prilike, s obzirom na to da predviđanja pokazuju da će temperature najviše za stepen-dva odstupati od višegodišnjeg proseka. I to u smeru otopljavanja - navode britanski meteorolozi.

Prognoza za zimu

- Decembar: toplije, manje padavina

- Januar: biće snega, ali neće biti mećava

- Februar: toplije nego inače, povremeni kratki hladni talasi

- Mart: kraj zime, neće biti većih padavina

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading