KAO DA VAM NEKO ČUPA KOSU! Ako pored ostalih simptoma osetite i tu neprijatnost - krenite odmah u kovid ambulantu

Autor: Republika

Vesti

28.11.2020

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptomi koronavirusa mogu se razlikovati od čoveka do čoveka, a doktori upozoravaju da su ovo najčešći.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Dr Danijela Jevtić, dežurni lekar Hitne pomoći, govorila je za Pink o iskustvima lekara sa koronavirusom i tom prilikom rekla da se otkriva deo po deo slagalice.

Jevtić kaže da je ono što se zna da se virus evidentno najlakše širi putem vazduha i istakla da je zbog toga neophodno držati neophodnu razdaljinu i primenjivati sve preporučene mere.

- Ključna reč je rano prepoznavanje tegoba i rano obraćanje za pomoć nama, kovid ambulantama - rekla je Jevtić i istakla da je jako značajno rano otkriti koronavirus i na vreme krenuti sa terapijom.

Dr Jevtić je za TV Pink rekla da nema nedodirljivih, uključujući čak i one koji su bolovali od kovida.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Mladi neka ne misle da su nedodirljivi za virus

Ona je podsetila mladu generaciju da nema kategorije koja ne može da oboli, u šta se možemo uveriti svakog dana.

Dr Jevtić je rekla da klinička slika, otprilike, izgleda ovako:

- Ekstremna malaksalost, bol u mišićima, zglobovima, kostima, duž kože... Imate osećaj kao da vam neko čupa kožu, bol duž nervnih završetaka... Ta malaksalost ostaje i posle sna, nju ne možemo da otklonimo. Veoma česta je glavobolja, jeza, groznica, ne mora nužno da se ima temperatura, ali da osećaj hladnoće - naglasila je dr Jevtić i dodala:

Docnije sledi gubitak mirisa, ukusa, a onda obično idu ili respiratorne tegobe ili stomačne, u vidu mučnine, proliva ili povraćanja.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash/pixabay.com
Foto: Ilustracija

Simptomi korone različiti

Jevtić je rekla da je ogromna šarenolikost simptoma kod pacijenata i dodala da postoji mogućnost nepredvidivog toka bolesti.

Dr Jevtić je objasnila da postoji period mirovanja, a onda naglo pogoršanje zdravstvenog stanja, zbog čega treba biti oprezan.

- Potrebno je često provetravati prostorije, kvalitetan san, što znači ranije leganje i ujednačen broj sati sna - savetovala je doktorka i dodala da je potrebno šetati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading