(VIDEO) SRBIJA U BORBI SA KORONOM: Cela zemlja jedna velika BOLNICA, za Crni petak organizatori krivi

Autor:

Vesti

27.11.2020

14:20 >> 14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Palati Srbija održava se redovna konferencija Kriznog štaba povodom teške epidemiološke situacije u našoj zemlji.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Krizni štab

U Republici Srbiji do 15 časova 27. novembra 2020. godine registrovano je ukupno 155.994 novih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 22.404 osobe od kojih je 7.780 pozitivno. U poslednja 24 sata preminulo je 57 osoba

Na respiratorima je trenutno 245 pacijenata. Ukupan broj preminulih je 1.423.

Najviše testiranih u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Čačku. Bačkoj Palanci...  

- 2434 zdravstvena radnika su zaražena. Treba reći da je u domovima za smeštaj odraslih i starih kod 902 korisnika i 519 zaposlenih - rekao je doktor Predrag Kon na konferenciji za medije.

U KC Vojvodina hospitalizovano 359 pacijenata što je od sedmog marta kada je u KC Vojvodina hospitalizovan nulti pacijent, je najveći broj od početka epidemije u našoj zemlji.

Od 359 pacijenata 29 je u jedinicama intezivne terapije gde su priključeni na respiratore, a drugi deo koji nije na itezivnoj nalazi se na kiseoniku.

- Nikada nije bilo više prijema i pregleda tokom noći - rekla je načelnica KCV i ukazala na veliku potrošnju kiseonika koja za dan prebacuje nekadašnju višemesečnu potrošnju. 

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Predrag Kon

Kon je rekao da i dalje imamo više prijema nego otpusta u bolnicama na dnevnom nivou.

- Danas će takođe biti premeštanja pacijenata koji su pred izlečenjem u privremene kovid bolnice. Cela Srbija je sad jedna velika kovid bolnica. Premeštanje će možda biti u druga mesta. Primedbe na transport i smeštaj nisu adekvatne situaciji u kojoj se nalazimo - rekao je Kon.

Efekte mere prema njegovim rečima možemo očekivati za desetak dana.

- Volonteri Medicinskog fakulteta rade na administrativnim poslovima - rekla je načelnica KCV i dodala da su se studenti samoinicijativno javili da pomognu.

Kon je rekao da nema lepih reči za Crni petak i da su organizatori direktno odgovorni.

- Ako se poštuju mere to bi moglo da se prihvati. Ako se stvaraju gužve odgovornost se prenosi na organizatore. Svako nosi i individualnu odgovornost. Nije mi jasno kako je to nekome značajno kad danas imamo 57 mrtvih - rekao je Kon.

Epidemiolog smatra da nema dokaza da je došlo do promene virusa i da su sada drugačiji simptomi zaraze.

Kon navodi da širenje kovida ima neke svoje pravilnosti i da je nezahvalno predviđati potencijal širenja i broj novozaraženih.

- Očekivati je bilo da u devetoj nedelji dođe do opadanja, ali se još nije dogodilo. Jasno je da se iz Beograda prelilo u manja mesta. Očekivati je da će mere početi da deluju u toku naredne nedelje. Zavisi kako se poštuju. Kod nas se mere poštuju oko 60 odsto i to nije dovoljno jer virus prolazi - rekao je Kon i podsetio da je Krizni štab tražio oštrije mere.

Kon je rekao da nema podatke da se teški bolnici vraćaju iz bolnice i odbacio navode da je zdravstveni sistem pred pucanjem zbog pojedinih problema sa transportom bolesnika.

- Lični doživljaj je težak, ali to ne treba generalizovati - rekao je Kon i dodao da respiratora ima dovoljno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading