SRBIJA U CRNOJ ZONI: Profesor Kočović za Srpski telegraf otkriva šta nas čeka!

Autor:

Vesti

27.11.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa rekordnim brojkama novozaraženih od koronavirusa na dnevnom nivou u protekle dve sedmice Srbija je preskočila granicu i od juče ušla u najgoru crnu zonu. U ovoj kategoriji, uz nas, trenutno su još samo Crna Gora i Austrija.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Srbija je prešla prosek od 1.000 obolelih osoba na 100.000 stanovnika, koji odvaja crnu zonu od drugih, manje opasnih. Da sve bude još gore, prema istim parametrima, Beograd je sa čak 1.468,6 inficiranih na 100.000 stanovnika najopasnija evropska prestonica za život, naravno, samo kad je u pitanju virus KOVID-19.

ISKUSTVA DRUGIH

Ove podatke ECDC i SZO za Srpski telegraf potvrdio je profesor informacionih tehnologija Petar Kočović, koji sa svojim timom, koristeći matematičke formule, od početka epidemije nepogrešivo prati trendove zaražavanja širom sveta.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Petar Kočović

- Pored Srbije, u crnoj zoni trenutno su još samo Austrija i Crna Gora. Ova druga zemlja beleži rekordan broj obolelih u odnosu na broj stanovnika. Prema iskustvima drugih evropskih zemalja, recimo Belgije, potrebno je od sedam do 15 dana, uz drakonske mere, da bi se ova kriva zaravnila i izašlo iz crne zone - objasnio je profesor Kočović.

U Belgiji doskora bilo ubedljivo najgore

Profesor Kočović napominje da su mnoge zemlje bile u crnoj zoni.

- Belgija, Slovenija i Češka uspele su da izađu iz crne zone, u kojoj su sada, uz nas, ostale još samo Austrija i Crna Gora. Belgijanci su u jednom trenutku imali 1.909 inficiranih na 100.000 stanovnika, pa su deo bolesnih morali da voze u nemačke bolnice. Ali nakon uvođenja drakonskih mera uspeli su da se izvuku iz crne zone - objašnjava Kočović.

On ističe da se rezultati mera koje su stupile na snagu u utorak mogu očekivati tek sredinom iduće nedelje.

- To praktično znači da će broj novozaraženih nastaviti da raste i narednih nekoliko dana. Čeka nas loša situacija i toga moramo da budemo svesni - ističe Kočović.

Kategorizacija po zonama

zelena zona: 0-15 zaraženih

žuta zona: 15-30 zaraženih
crvena zona: 30 -50 zaraženih

ljubičasta zona: 50+ zaraženih

crna zona: 1.000+ zaraženih

OVO JE POSLEDICA

Sličan stav ima i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović. On veruje da se kriva može zaravniti do 3. ili 4. decembra, ali samo pod uslovom da svi zajedno striktno sprovodimo mere zaštite.

- Sada imamo sve posledice onoga što se nije sprovodilo i shvatalo ozbiljno jer mnogi nisu razumeli o čemu se radi i sada se njihovo ponašanje odrazilo na sve - konstatovao je Tiodorović.

Zaraženi po gradovima

 

1. Beograd 2.196
2. Novi Sad 502
3. Kragujevac 290
4. Niš 247

5. Kraljevo 199

* za 24 sata

Njegov kolega iz kriznog štaba Predrag Kon još je pesimističniji.

- Situacija u Beogradu je katastrofalna. Primećuje se zaustavljanje rasta novozaraženih, ali na veoma visokom nivou od oko 2.000 dnevno. U ostatku Srbije situacija je vanredna, a posebno se pogoršava u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu - naglašava Kon.

U CG devetoro izgubilo bitku

Crna Gora: Novih 620 slučajeva, preminulo devet osoba

Hrvatska: Za 24 sata prijavljen 51 smrtni slučaj i 4.009 novozaraženih, što je najviše do sada. Od subote nove mere, između ostalog, zatvaraju se svi kafići, restorani, teretane...

Slovenija: Potvrđeno 1.767 novih slučajeva (među 7.391 testiranim uzorkom), preminulo još 46 pacijenata

S. Makedonija: Novih 1.288 slučajeva, 39 osoba preminulo

Bugarska: 3.712 novozaraženih, 141 osoba umrla

Mađarska: Za 24 sata preminulo 115 pacijenata. Potvrđeno još 6.360 novih slučajeva

Rumunija: Više od 9.000 novozaraženih,171 osoba preminula

BiH: Za 24 sata 48 smrtnih slučajeva (27 u Federaciji BiH i 21 u RS) i 866 novozaraženih koronavirusom, što je značajan pad u odnosu na prethodni dan, ali uz znatno manje testiranih uzoraka

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić: Čekaću kritičare da mi kažu da li da se vakcinišem, pa ću tako da uradim

Biću kriv šta god da uradim po tom pitanju, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić povodom kritika na njegovu najavu da će se prvi vakcinisati. Naime, na društvenim mrežama osvanulo je, između ostalog, da su "nekada kapetani ostajali poslednji na brodu, a sada prvi primaju vakcinu".

- Da sam rekao da neću da primim, rekli bi da vakcina nije bezbedna i sigurna. A ja ću primiti prvu koja dođe, koja god bila, jer toliko verujem u zdravstvene sisteme u svetu - rekao je Vučić i ironično primetio: "Čekaću šta mi oni koji kritikuju budu rekli, pa ću tako da uradim."

 

 

 

Dodao je da je njemu lično svejedno kada će se vakcinisati, već da je najvažnije da vakcina stigne do građana, da svi budu zaštićeni.

- Nikada se nisam sklanjao ni bežao niodakle, i kada je korona, tu sam s ljudima, gradimo bolnice. Da se sklanjam, neću, a njima na čast sve. Narod sve vidi - rekao je Vučić.

Šok za "Astrazeneku": Vakcina više štiti mlade

Kompanija "Astrazeneka" i univerzitet Oksford priznali su da je došlo do greške tokom testiranja vakcine protiv koronavirusa. Kako se, između ostalog, ispostavilo, grupa koja je dobila manju količinu vakcine bila je bolje zaštićena od dobrovoljaca koji su dobili dve cele doze. Činjenica koja takođe baca sumnju na istraživanje jeste da niko od ljudi u grupi s malim dozama nije imao više od 55 godina, pa su konačni rezultati pokazali da su mladi zaštićeni više nego stariji, kojima je vakcina, u stvari, mnogo potrebnija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading