Predrag Kon najavljuje smirivanje katastrofalne situacije za dve nedelje

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.11.2020

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smirivanje situacije očekuje se tek za dve nedelje, procenjuje epidemiolog Predrag Kon i ukazuje da će se do tada, nažalost, bolnice puniti i rasti broj novozaraženih.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Predrag Kon

Napominje da je situacija u Beogradu "katastrofalna"  i da se primećuje da se zaustavio rast novozaraženih, ali na veoma visokom nivou - oko 2.000 dnevno.

U ostatku Srbije situacija je vanredna, a posebno se pogoršava u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu...

- Broj novozaraženih je skočio sa 6.840 na više od 7.500, a to je povećanje veće od 10 odsto u danu. Ako znamo da je trenutna smrtnost oko jedan odsto onda je jasno da će od tih 7.500 ljudi 75 tragično završiti. Dakle, u perspektivi očekujemo povećanje broja umrlih - naveo je Kon.

Član Kriznog štaba je rekao da se u ovom trećem talasu direktno može videti kako bi Srbija prošla na početku epidemije (u martu) da nije bilo zatvaranja i vanrednog stanja.

 

Mere koje su donete sigurno daju rezultate, a da nisu preduzete brojke bi bile još gore, ali je očigledno da nisu dovoljne.

Kako kaže, medicinski deo Kriznog štaba predložio je 20. novembra drastičnije mere, a to je da se skrati radno vreme do 17 sati svih objekata koji obavljaju uslužne delatnosti (frizeri, kozmetičari...) osim prehrambenih prodavnica.

Taj predlog je prema njegovim rečima na čekanju.

Ne može, kako kaže, da bude protiv procena i odluka Vlade Srbije, jer je deo Kriznog štaba:

- Ako sam protiv, onda moram da izađem iz Kriznog štaba, što smatram dezerterstvom u ovoj situaciji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading