NIKAD DOSAD: Žena ispisuje istoriju Vojske Srbije, latiće se OVOG zadatka!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.11.2020

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas prvom samostalnom letu na avionu "Orao" kapetana Ane Perišić, prve žene pilota u istoriji naše vojske na jurišnom vazduhoplovu, saopšteno je iz kabineta ministra.

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Vojska Srbije

Stefanović je istakao da je ponosan što je dama postala prvi pilot jurišnog borbenog aviona i koja u svakom trenutku može da bude jednako ili uspešnija od bilo kog muškarca u obavljanju ovih poslova.

Na vojnom aerodromu „Morava“ u Lađevcima, na uspešno izvedenom kontrolnom letu, kapetanu Ani Perišić po sletanju među prvima je čestitao i ministar, a zatim i kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade.


- Drago mi je što je tako i to jeste prostor za nove mlade generacije mladih žena iz naše zemlje koje mogu da pronađu svoju karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i karijeru u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije - istakao je ministar.

Zahvalio je Ani Perišić zbog prilike da danas vidi, kako je rekao, jednog veoma uspešnog pilota, za koju su starešine i stručnjaci ocenili je imala veoma uspešan let nakon koga sada može da ide i u samostalne letove.

Takođe je naglasio da je danas bio u prilici i da poseti 98. vazduhoplovnu brigadu, za koju se kako je naveo, može reći "da je čuvar našeg neba", te izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da vidi helikoptere Mi-35 koja je naša vojska nabavila, kao i avione tipa „Orao“.

Kapetan Ana Perišić pripadnik je 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, uspešno završava preobuku sa vazduhoplova Supergaleb G4 na vazduhoplov „Orao“.

Govoreći o utiscima nakon prvog samostalnog leta, istakla je da ih je teško opisati rečima, a na pitanje kako se oseća kao prva žena pilot koja je to ostvarila, odgovarila je da je reč o zadatku za koji se trudi da ispuni nabolje što može.

Tokom obilaska pripadnika 98. vazduhoplovne brigade na vojnom aerodromu "Morava" kod Kraljeva, kome je prisustvovao i zamenik komandanta RViPVO brigadni general Željko Bilić, zamenik komandanta te jedinice pukovnik Aleksandar Milicević referisao je o nameni i zadacima jedinice.

Ministar Stefanović obišao je i nedavno nabavljene vazduhoplove koji su u sastavu te jedinice i razgovarao sa pilotima i tehničkim sastavom 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile, navodi se u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading