NESAVESNI POJEDINCI LAKOVERNIMA NUDE RECEPTE I NAVODNE LEKOVE PROTIV KORONAVIRUSA: Ne lečite Kovid "lekovima" nadrilekara!

Autor: Aleksandra GAZIVODA

Vesti

25.11.2020

05:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su za nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo zakonom predviđene ozbiljne kaznene mere, pandemiju koronavirusa prati poplava nestručnih saveta na društvenim mrežama, gde nesavesni pojedinci lakovernima nude recepte i navodne lekove protiv KOVID-19.

RepublikaFoto: Promo foto
Lečenje obolelih od korone veoma je kompleksno i samo lekar zna kakav izbor lekova treba napraviti, upozorava magistar farmacije Branislava Daskalović, menadžer CHC tima za zapadni Balkan iz "Hemofarma"

U vreme kada se broj obolelih od koronavirusa vrtoglavo uvećava, a posledice infekcije mogu biti i fatalne, nemali broj pacijenata u Srbiji odugovlači s javljanjem lekaru kada osete prve simptome. Bežeći od testiranja zbog straha od zadržavanja u bolnici ili neophodne izolacije, ovi pacijenti ili čekaju da bolest prođe "sama od sebe" ili pomoć traže od lica koja putem društvenih mreža obmanjuju ljude nudeći "specijalne maske koje ubijaju virus" ili "spasonosne kombinacije" raznih biljaka, a neki čak daju savete o izboru i doziranju raznih lekova protiv korone.

SLUŠAJTE SAMO LEKARA

- Lečenje obolelih od KOVID-19 veoma je kompleksno i samo lekar zna kakav izbor lekova treba napraviti u terapiji da bi ona bila efikasna i donela određenom pacijentu benefite u lečenju. Terapija se određuje individualno i mora da bude usklađena i s drugim bolestima ukoliko pacijent ima i neko hronično, paralelno oboljenje. Jedino lekar može odrediti potrebnu dozu određenog leka, a opet u skladu s drugim lekovima i ukupnim zdravstvenim stanjem pacijenta. Zato nikada sami ne uzimajte lekove na osnovu preporuka nadrilekara sa društvenih mreža ili "iskustava pacijenata" sa internet-portala. Posledice lakovernosti i samolečenja u ovom slučaju mogu biti tragične - upozorava magistar farmacije Branislava Daskalović, menadžer CHC tima za zapadni Balkan iz "Hemofarma".

I mada su za nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo zakonom predviđene ozbiljne kaznene mere, pandemiju koronavirusa prati poplava nestručnih saveta nekompetentnih i nesavesnih savetodavaca koji se oglašavaju na društvenim mrežama. Neki od njih, primera radi, preporučuju preventivnu upotrebu određenih antibiotika, kao zaštitu od koronavirusa.

DASKALOVIĆEVA: Terapija se određuje individualno i mora da bude usklađena i sa drugim bolestima ukoliko pacijent ima i neko hronično, paralelno oboljenje

- Moram da podsetim da antibiotici ne deluju protiv virusa, već protiv bakterijskih infekcija. KOVID-19 je uzrokovan virusom, pa samim tim ne može da se prevenira antibioticima. Oni smeju da se koriste isključivo po preporuci lekara. Prilikom uvođenja antibiotika u terapiju lekar uzima u obzir moguće postojanje alergije na antibiotike, uzrast pacijenta, stanje funkcije jetre i bubrega, kao i druge lekove koje pacijent trenutno uzima. Neodgovarajući antibiotik ili nepravilno doziranje mogu izazvati brojna neželjena dejstva sa ozbiljnim posledicama i zato se ovi lekovi nikada ne smeju uzimati "na svoju ruku" - kategorična je naša sagovornica.

VAKCINA JEDINI SPAS

Najčešći simptomi KOVID-19 su visoka temperatura, umor i suvi kašalj. Kod nekih pacijenata mogu se javiti i zapušenost ili curenje nosa, bolovi u grlu i dijareja. Ovi simptomi su obično blagi i javljaju se postepeno. Većina ljudi (oko 80 odsto) oporavi se od virusa bez posebnih terapija. Međutim, svaki pacijent koji dobije visoku temperaturu, kašalj i probleme sa disanjem treba da potraži lekarsku pomoć istoga dana.

RepublikaFoto: youtube.com/ Food Wishes
Foto: Ilustracija

Zaboravite lozovaču, ren, biber i alevu papriku

Votka i ren, lozovača sa belim lukom, šljivovica sa biberom i alevom paprikom, slede kokteli srebrne vodice, joda i hidrogena, potom kombinacije raznih eteričnih ulja kojima bi trebalo mazati grudni koš ili se inhalirati ukoliko dođe do upale pluća. Sve se to navodi kao "lekovito i delotvorno baš protiv korone"! Ponuda recepata na društvenim mrežama brojna je i neverovatna. A kakva je to opasnost za lakoverne pacijente?

- Ti pacijenti mogu da izgube čak i život, prema aktuelnoj statistici, svaki šesti zaraženi koronavirusom razvije teške simptome i ozbiljne respiratorne probleme. Stariji ljudi, kao i pacijenti sa hroničnim bolestima, češće imaju teži oblik oboljenja. Za ovakvog pacijenta svako odugovlačenje da se javi lekaru veliki je rizik jer često razvijaju obostranu upalu pluća. Lakoverno isprobavanje recepata sa društvenih mreža može samo da im oduzme dragoceno vreme, ali i dodatno pogorša stanje bolesti i rezultira gubitkom života - upozorava magistar farmacije mr pharm. Branislava Daskalović.

Da li u ovom trenutku postoje lekovi ili terapije koje mogu da spreče ili izleče KOVID-19?

- Neki lekovi mogu da pruže olakšanje i ublaže simptome, ali, zasad, ne postoje dokazi da ijedan postojeći lek može da spreči ili u potpunosti izleči ovu bolest, koja predstavlja ozbiljan javno-zdravstveni problem. Vakcina je ta koja u ovom trenutku pruža najveću nadu i dobra je vest za čovečanstvo da se KOVID-19 može sprečiti vakcinom. Ohrabruje i činjenica da naša država već aktivno radi na nabavci vakcine. Ipak, dok vakcina ne stigne, a moramo znati da će za to biti potrebno vreme jer sve zemlje sveta danas čekaju tu vakcinu, na svima nama je da se pridržavamo mera zaštite, a ukoliko se razbolimo, tražimo isključivo pomoć lekara - poručuje farmaceut Branislava Daskalović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading