Mitropolit Hrizostom: "Oprosti ako te bilo čime uvredismo"

Autor: blic.rs, republika.rs

Vesti

22.11.2020

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sahrana preminulog patrijarha Irineja je u toku, a nakon liturgije i opela počela su obraćanja zvaničnika Srpske pravoslavne crkve i državnog vrha.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Mitropolit Hrizostom

Na sahrani patrijarha Irineja govore mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i otac Petar Lukić, starešina beogradske Saborne crkve.

Mitropolit Hrizostom: Oprosti ako te bilo čime uvredismo

Prvi je besedu održao mitropolit Hrizostom.

- Evo nas iznenada pored odra blažene uspomene našeg patrijarha Irineja. Koliko juče bio je sa nama i brinuo o crkvi. Patio je i tugovao zbog najnovijih podela. Sve nas zateče tužna vest o smrti. Punih 10 godina predvodio nas je tiho, mudro i strpljivo. Svojim odlaskom pokaza nam put. On je ostao nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske. Ponosni smo na njega i Bogu smo zahvalni što smo ga imali. Iako smo, braćo i sestre, danas tužni i žalosni, pomolimo se Bogu, bogu utehe i milosti i dobrote. Davno je on krenuo tim teškim i uskim putem. Budimo hrabri i odvažni kako to od nas očekuje naš partijarh Irinej i mitropolit Amafilohije - kazao je on.

Mitropolit je zamolio vernike da ne tuguju i da ne gube nadu.

- Ako te bilo čime uvredismo, oprosti i blagoslovi. Oprosti što te ostavismo samog u bolnici zbog ove nesreće koja nas je snašla - zaključio je on.

Mitropolit volokolamski Ilarion pročitao je na ruskom pismo koje je poslao patrijarh moskovski Kiril.

Patrijarh je preminuo u petak u 90. godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je poglavar SPC izgubio nakon što mu se drastično pogoršalo zdravstveno stanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading